Nieuws

Op parelmoer geïnspireerd glas is sterk en buigzaam

Een nieuw soort glas, geïnspireerd op de samenstelling van parelmoer, is buigzaam, sterk en goed bestand tegen schokken en stoten. De impacttolerantie ervan is meer dan twee keer die van veelgebruikt gehard of gelamineerd glas.

Glas is een veelgebruikt bouwmateriaal en zorgt voor een lichte, prettige werkomgeving. Het is duurzaam omdat het gemakkelijk om te smelten is, wat het goed recyclebaar maakt. Maar het is ook breekbaar en gevoelig voor stoten. De kwetsbaarheid schuilt in mogelijke zwakke plekken. Als er te veel druk op komt te staan zorgen die zwakke plekken voor breuken die zich snel verspreiden. Een kleine zwakte kan in glas grote gevolgen hebben. Dat levert veiligheidsrisico’s op waardoor er soms afgezien wordt van het gebruik van glas in publieke ruimtes.

Om te voorkomen dat die breuken zich verspreiden wordt glas soms gelamineerd. Daarbij worden dunne lagen van ene polymeer aangebracht tussen glasplaten. Die laagjes voorkomen dat een breuk verder kan reizen en beperken zo de schade.

Maar dat kan beter, schrijven onderzoekers van de McGill University in Canada in Science. Het bio-geïnspireerde glas dat zij ontwikkelden bestaat uit slim gestapelde dunne glasplaatjes met laagjes kunststof ertussen.
Deze structuur kijken ze af van parelmoer uit schelpen. Die moeten sterk zijn om de zachte weekdieren binnenin te beschermen tegen de sterke kaken van roofdieren.

Parelmoer dankt zijn weerbaarheid aan platte ‘stenen’ die bestaan uit het mineraal aragoniet en laagjes van een biologisch eiwit. Die zijn als bakstenen op elkaar gestapeld. Dankzij die stapeling kunnen de stenen over elkaar heen schuiven als er druk uitgeoefend wordt op de schelp. Zo wordt de druk verdeeld en geabsorbeerd door een groter deel van de structuur zonder dat er lokaal schade ontstaat. Door deze structuur is parelmoer goed bestand tegen druk van stoten terwijl het ook buigzaam is en gedeeltelijk meebeweegt als je erop duwt.
De onderzoekers bootsen dit materiaal na met dunne platen boriumsilicaat glas van 220 µm dik en 2 bij 2 cm groot. De helft van de platen werd bedekt met een laag van de kunststof ethyleenvinylacetaat (125 µm dik). In deze platen werden de contouren van zeshoekige structuren gesneden. Vervolgens werden de platen zo op elkaar gestapeld dat ze de zeshoekige plaatjes de baksteenstapeling van parelmoer nabootsen om zo hetzelfde schuifmechanisme te gebruiken om storen op te vangen.

De impacttolerantie werd getest door een cilinder van 0,5 kg met een snelheid van 2,13 m/s erop neer te laten komen. Zo bleek de impacttolerantie twee tot drie keer beter dan dat van veelgebruikt gelamineerd of gehard glas.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven