Opblaasbare ISS-module vouwt toch uit | Technisch Weekblad
Nieuws

Opblaasbare ISS-module vouwt toch uit

  • Tweede poging geslaagd
  • Voordelig in transport

Op 26 mei moest aan het ISS de opblaasbare Bigelow Expandable Activity Module (BEAM), zich volledig uitvouwen, door het opvoeren van de druk in BEAM. Het leek echter mis te gaan: de module vouwde zich slechts gedeeltelijk uit, waarna NASA de operatie stillegde; de druk in BEAM werd namelijk te hoog. Twee dagen later, op 28 mei slaagde een tweede poging echter wel, waarmee de operatie alsnog een succes genoemd mag worden.

In opgevouwen toestand was BEAM ruim 2 m lang, met een iets grotere diameter dan dat. Uitgevouwen met de module een lengte van zo’n 4 m, met een diameter van iets boven de 3 m. Het gewicht van de module bedraagt ruim 1.360 kg.

De komende tijd zal NASA diverse tests uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles aan en binnen de module naar behoren werkt. Pas daarna mag NASA-astronaut Jeff Williams als eerste het binnenste van BEAM betreden. De module is in 2015 al aan het ISS gekoppeld; toen vertrok een onbemande Dragon-raket met de opblaasbare module naar het ruimtestation.

NASA wil met BEAM, ontworpen door Bigelow Aerospace, onderzoeken of het dergelijke systemen, die bij transport minder ruimte innemen maar na uitvouwen juist meer ruimte opleveren, in de toekomst vaker in kan zetten. Dit onderzoek richt zich onder meer op de mogelijke invloeden van zonnestraling, ruimtepuin en hoe de module zich houdt onder de extreme temperaturen in de ruimte. Voor de module, gemaakt van Vectran-polymeer, betaalde NASA bijna € 16 miljoen.