Opinie: Is Nederland nog innovatief met aardgas? | Technisch Weekblad
Nieuws

Opinie: Is Nederland nog innovatief met aardgas?

Nederland is weer een kenniscentrum rijker. Gasunie en de Hanzehogeschool gaan samen een Energie Kenniscentrum opzetten. Uiteraard speelt aardgas een hoofdrol bij dit Groningse kenniscentrum. Volgens Marcel Kramer, voorzitter Raad van Bestuur van Gasunie heeft men de ambitie, dat Nederland op termijn het meest innovatieve gasland van Europa zal zijn. Gelukkig gunt Kramer ons even tijd, want dit wordt nog een hele klus. Ook bij Gasunie is het blijkbaar duidelijk dat we niet erg innovatief zijn met aardgas. Ondanks alle inspanningen bij Gasunie Research is het nog niet gelukt om het succes van de ontwikkeling van de hr-ketel te herhalen. Ketelbouwer Nefit uit Deventer, jarenlang marktleider met de Turbo, is nu in handen van het Duitse concern Bosch. De ontwikkeling van de Nefit Auris, een gaswarmtepomp met 130% rendement, lijkt daarmee op dood spoor beland. Gasunie zelf ziet de thuiscentrale als opvolger van de hr-ketel, maar moet daarvoor aanhaken bij British Gas, die met een Japanse fabrikant een Stirlingmotortoestel in het formaat van een gaswandketel heeft ontwikkeld.

Maar er is meer in gasland. Verschillende Europese landen hebben ontdekt, dat aardgas een prima transportbrandstof is, die helpt in de strijd tegen luchtvervuiling en tegen afhankelijkheid van oliesjeiks. Helaas, in Groningen rijden geen bussen of taxi’s op aardgas. Voor stadsbussen op aardgas moet je niet bij de Nederlandse industrie zijn, maar bij Volvo, Mercedes, MAN en IVECO. De eerste milieuvriendelijke veerboot met aardgasmotoren vaart niet in de door ons gekoesterde Waddenzee, maar in een Noors fjord!

We staan er ook slecht voor als het gaat om een van de belangrijkste groeimarkten voor de komende jaren. Vloeibaar aardgas (LNG) is booming business. Binnen Europa lopen de Noren voorop met innovatie op dit gebied. Gasunie is rijkelijk laat met de instap in de LNG-markt. Een LNG-terminal in Rotterdam zit nog in de planfase.

Waar hebben we dan kansen voor de toekomst? Marcel Kramer gaf aan, dat de bestaande gasinfrastructuur een belangrijke rol zal spelen in de transitie naar duurzame energie. Ik vertaal: in een aardgasleiding kan ook groen gas. Hoewel dat elders ook is ontdekt, ligt hier een kans op een toppositie. Onze waterzuiveringtechnologie is wereldberoemd en dankzij Wageningen weten we heel goed hoe je methaan uit nat organisch materiaal kunt bereiden. Dankzij Nederlandse innovatie is een Belgische fritesfabriek zelfvoorzienend voor energie met biogas uit afvalwater vermengd met aardappelschillen en zetmeelafval. Als Groningen eens naar Wageningen gaat voor een integratie van Energy Valley met Food Valley, dan hoeven we alleen nog aan Brinkhorst duidelijk te maken, dat groen gas ook steun verdient net als groene stroom. Dat moet Gasunie wel lukken.

 

Klaas de Jong, Energieprojecten.com

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!