Nieuws

Opmars van schone diesels

Katalysatoren en naverbranding maken de diesel schoon, maar dat lukt ook met extreme verbruiksbeperking.

De Volkswagen Lupo 3L verbruikt drie liter diesel per 100 km. De CO2-uitstoot bedraagt slechts 81 g/km. Qua uitstoot van NOx en fijn stof voldeed deze Lupo-uitvoering al bij zijn introductie in 2001 aan de Euro IV-norm die in 2005 van kracht is geworden. Dat houdt in dat de emissies van NOx en fijn stof (waaronder roet) onder de 0,25 resp. 0,025 g/km liggen.

De Lupo 3L wordt echter sinds zomer 2005 niet meer geleverd. Consumenten vonden hem te duur. De prijs was hoog vanwege de vele verbruiksbeperkende voorzieningen, waaronder een automatische zesversnellingsbak met zuinig schakelprogramma, twee verbruiksmeters, start/stop-systeem, banden met minimale rolweerstand en gewichtsbesparende noviteiten (onder andere aluminium deuren, dunner glas). Het gewicht van de 3L was daardoor 150 kg lager dan van de standaard Lupo.

Dieselauto’s zijn populair vanwege hun lage verbruik – twintig tot veertig procent zuiniger dan een benzinemotor van hetzelfde vermogen en navenant lagere CO2-emissie – gekoppeld aan stevige prestaties. Nadelen zijn er ook: de emissies van stikstofoxiden en fijn stof (waaronder roet) liggen hoger. Door ook die aan te pakken ontstaat een motor die het qua verbruik en CO2-emissie wint van de benzinemotor, en qua uitstoot van NOx en fijn stof vergelijkbaar is. Alle autofabrikanten zijn inmiddels die weg ingeslagen.

Uitlaatgasrecycling

De al eind jaren negentig geïntroduceerde HDi-motoren van PSA (Citroën en Peugeot) maken gebruik van common rail-inspuiting (elektronisch in plaats van nokkenasgestuurd) onder hoge druk (1350 bar, voor een fijne brandstofverneveling), uitlaatgasrecycling (EGR; een deel van de uitlaatgassen wordt teruggevoerd in de cilinder, waardoor de temperatuur van het brandstofmengsel daalt, wat het ontstaan van stikstofoxiden beperkt) en een roetfilter. De CO2-emissie van de Citroën C2 bedraagt 107 g/km, de NOx- en deeltjesemissies liggen met resp. 0,212 en 0,014 g/km onder de Euro IV-norm.

Toyota is sinds twee jaar op de markt met de D4D DCAT Clean Power-technologie. Toyota past deze techniek toe op een zware dieselmotor van 177 pk (onder andere in de Avensis), omdat het automobilisten die van stevig rijden houden een schone motor wil bieden.

Deze techniek bestaat, naast andere maatregelen, uit elektronische inspuiting bij 1800 bar in combinatie met een vierwegkatalysator die CO, CH, NOx en deeltjes aanpakt. De NOx-emissie ligt met 0,11 g/km en die van roet met 0,002 g/km zelfs onder de Euro V-norm die begin 2009 van kracht wordt (NOx: 0,2 g/km, roet: 0,005 g/km). De CO2-uitstoot is vanwege de grotere motor uiteraard hoger dan die van C2: 160 g/km.

DaimlerChrysler heeft onlangs in de VS de Bluetec-technologie voor dieselmotoren geïntroduceerd. Deze voldoet nu al aan de hoge eisen van Euro VI (NOx: 0,075 g/km; deeltjes: 0,005 g/km), die in Europa in 2012 van kracht wordt maar nu al in vijf Amerikaanse staten geldt. Dat werkt overigens alleen bij een zeer zwavelarme dieselbrandstof (minder dan 15 ppm) die in Europa nog niet te koop is. Mercedes, Audi en VW zullen Bluetec eind 2008 ook in Europa introduceren.

Bluetec is er in een lichte en zware versie; de inspuitdruk is in beide gevallen 2800 bar. De lichte versie bestaat uit een oxikat (CO, HC) met deeltjesfilter. De zware – voor zwaardere motoren – pakt het grondiger aan: hier wordt ook nog de SCR-katalysator (Selective Catalyc Reduction) ingezet. Dit systeem maakt gebruik van een ureum-oplossing (AdBlue) die vóór de SCR-kat wordt ingespoten. De oplossing wordt omgezet in ammonia. In de katalysator zet ammonia NOx om in zuurstof en stikstof.

Downsizing
Voorlopig heeft Toyota de beste emissietechniek, omdat deze al twee jaar beschikbaar is, en bijna-Euro VI-prestaties levert bij een zware motor en bij de huidige beschikbare dieselbrandstof. Bij schonere diesel en door deze techniek beschikbaar te maken voor lichtere motoren kan dat verder verbeteren.

De huidige stand van de techniek is zeker niet het laatste woord. Door downsizing (minder motorvermogen) en hybride-aandrijving is meer winst te halen. De dieselhybride is zuiniger en dus schoner dan de benzinehybride.

Maar de Lupo 3L, voorzien van een conventionele dieselmotor en met diverse verbruiksbeperkende maatregelen, was ook zo gek nog niet. Misschien moet Volkswagen die maar weer van stal halen en verder ontwikkelen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW