Oproep: subsidie voor verticale zonnepanelen | Technisch Weekblad
Nieuws

Oproep: subsidie voor verticale zonnepanelen

Bij de verdeling van de subsidie voor grootschalige hernieuwbare energiopwekking (SDE) zou een aparte categorie moeten komen voor verticale zonnepanelen, omdat die het elektriciteitsnet ’s zomers minder belasten. Dat voorstel doet Martien Visser, lector Energie en Netwerken aan de Hanze Hogeschool.

Rechtopstaande zonnepanelen produceren slechts zo’n 70 % van de stroom van panelen onder een optimale hoek (35 graden), constateerden onderzoekers van Hanze Hogeschool onder leiding van Visser. De opbrengst is ’s zomers lager en ’s winters zelfs iets hoger. Dat komt veel beter overeen met de stroomvraag en voorkomt dure investeringen in het elektriciteitsnet om stroompieken ’s zomers te kunnen verwerken. Op dit moment worden met de SDE-subsidie veel zonneparken in het landelijk gebied aangelegd, omdat de grond daar het goedkoopste is. Zo verwacht netbeheerder Enexis de komende jaren nog 4,5 GWp te moeten aansluiten. Volgens Martien Visser kunnen die zonnepanelen beter in de gebouwde omgeving worden geplaatst, ook al kost dat iets meer.

‘We geven wel vaker geld uit om de natuur te beschermen,’ relativeert Visser. ‘We beter kunnen loos oppervlak inzetten op plaatsen waar veel stroomvraag is.’ Het is bovendien nog maar de vraag of de huidige SDE-subsidies voor zonneparken de goedkoopste manier zijn om hernieuwbare stroom op te wekken, stelt Visser als je de kosten voor netverzwaring meetelt. ‘Veel van die parken worden in landelijk gebied aangelegd waar nauwelijks vraag naar elektriciteit is. We moeten op die manier heel veel geld uitgeven om kabels te trekken naar stedelijke gebieden waar wel veel elektriciteit wordt gebruikt.’ Vorige week stelde ook directeur André Jurjus van Netbeheer Nederland voor om uitbaters van zonneparken mee te laten betalen aan de kosten voor de uitbreiding van het netwerk. 

Volgens PV-hoogleraar Wilfried van Sark (Universiteit Utrecht) was het stroomprofiel van verticale zonnepanelen al wel bekend. Hij wijst op de aanbieder Zig Zag Solar, die zijn gevelpanelen promoot met de hogere winterse opbrengst als argument. Van Sark vindt uitbreiding van de SDE-regels een goed idee, maar ziet meer in een speciale categorie voor gebouw-geïntegreerde zonnepanelen. Als oplossing om de zomerse overbelasting van het stroomnet door zonneparken te voorkomen, is het slimmer om die parken af en toe af te knijpen (curtailment) dan panelen rechtop te zetten, vindt Van Sark.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW