Optische draadloze verbinding van 10 Gbit/sec | Technisch Weekblad
Nieuws

Optische draadloze verbinding van 10 Gbit/sec

Aircision en TNO hebben eind mei een optische draadloze verbinding van 10 Gbit/sec over 2,5 km gerealiseerd. Het is een eerste veldtest voor wat uiteindelijk moet leiden tot een manier om afgelegen gebieden van een snelle internetverbinding te voorzien.

Onderzoeksinstituut TNO is gespecialiseerd in FSO, Free Space Optics, voor communicatie met satellieten. De Eindhovense start-up Aircision weet die technieken te vertalen naar een techniek die op aarde gebruikt kan worden.

‘We nemen de hoofdrol op ons in het ontwerpen en bouwen van deze FSO-systemen’, zegt John Reid, CTO van Aircision. ‘We hebben de architectuur en deels de componenten ontworpen – met de hulp en expertise van TNO. Andere technologieën licenseren we en integreren wij in een systeem.

‘Dit is precies wat TNO moet doen. We planten een zaadje zodat bedrijven hun concurrentiekracht kunnen versterken', zegt Will Crowcombe. Hij werkt als system engineer lasercommunicatie bij TNO en houdt zich daarbij bezig met satellietcommunicatie. Kan die techniek niet op aarde worden toegepast?

‘Het draait allemaal om de juiste prijs. De techniek moet bereikbaar zijn tegen een prijs dat het commercieel aantrekkelijk is. Satellietcommunicatie heeft een hoger selling point. Wat Aircision probeert te bereiken is een heel compact en betaalbaar systeem maken. Ze zoeken naar de balans tussen kostprijs en producteigenschappen.’

Crowcombe ziet een aantal voordelen aan optische communicatie. ‘Hoge bandbreedte, geen licentie nodig, energiezuinig, en robuust tegen jamming en interceptie – het is moeilijk af te luisteren. Het nadeel is de beschikbaarheid. Door bijvoorbeeld wolken kan het nooit RF-communicatie vervangen.’

 

In de test is vanaf de toren bij de vestiging van TNO in Den Haag een draadloze verbinding opgezet met de Luchtwachttoren in Scheveningen. Het verzendende systeem stuurt een laserstraal naar de detector van 15 tot 20 micron breed. Deze avalanche photodiode (APD) zet het licht signaal met behulp van een transimpedance amplifier (TIA) om in een elektrisch signaal en vervolgens wordt dat signaal omgezet in een internetsignaal.

Die straal is licht divergerend, tot 1/1000 graad, waardoor 2,5 km verder straal enkele meters in doorsnede is. De straal wordt daardoor snel gedetecteerd en in enkele seconden gelockt op het midden van de straal, waar de intensiteit het grootst is.

Reid: ‘Het probleem is dat de toren zelf in beweging is en we daarbij ook moeten compenseren voor de dynamische atmosferische aspecten. We lijnen in het begin grof uit en geven continu via het retourkanaal aan in welke richting de spiegels die het signaal opvangen moeten worden verplaatst.’

Met dezelfde techniek wil Aircision eind dit jaar een proef met 20Gbit/sec over 5 km uitvoeren. Komend jaar wil de start-up beginnen met de ontwikkeling van 100Gbit/sec over 10 km gaan. Reid: ‘Dan stappen we over naar een nieuwe manier van communiceren. Nu is het signaal aan of uit. Dan gebruiken we coherent optical transmission, waarbij we zowel de fase als intensiteit van het licht veranderen. Op die manier is het mogelijk veel meer informatie over te krijgen.’

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!