Opvolger Sojoez heet Federátsia | Technisch Weekblad
Nieuws

Opvolger Sojoez heet Federátsia

Piet Smolders | vrijdag 29 januari 2016
Astronomie & Ruimtevaart

  • Lijkt op Orion en Dragon
  • Ook krachtiger draagraket

Het Russische ruimtevaartagentschap heeft deze week met opvallend weinig fanfare zijn nieuwe ruimteschip ten doop gehouden: de Federátsia (federatie). Het wordt de opvolger van de Sojoez (unie), die al een halve eeuw in bedrijf is. Er komen tenminste twee versies van: één voor transport naar het ruimtestation ISS en terug, en één voor vluchten naar een baan om de maan en terug.

Het nieuwe ruimteschip lijkt in veel opzichten op de Orion van NASA en de Dragon van SpaceX. Federátsia biedt plaats aan vier personen, één meer dus dan de Sojoez, in een kegelvormige capsule. Daaraan vast zit een cilindrische motorsectie, voorzien van zonnepanelen. Autonoom kan het toestel een maand in de ruimte blijven, gekoppeld aan het ISS kan het een vol jaar dienst doen (Sojoez: een half jaar). De versie voor het ISS heeft een massa van 14,4 ton (Sojoez: 7,2 ton) en die voor maanvluchten 19 ton.

De grotere massa vereist ook een krachtiger lanceerraket. De huidige Sojoez-draagraket (nuttige last: 8 ton) zal plaatsmaken voor de Angara-5, die bijna 20 ton in een lage baan om de aarde kan afleveren. Lanceringen zullen plaatsvinden vanaf de in aanbouw zijnde basis Kosmodrom Vostotsjny (Oostelijke Ruimtehaven) in het uiterste oosten van de Russische Federatie, bij de rivier de Amoer.

De capsule van de Federátsia kan naar de aarde afdalen aan drie parachutes, maar ook een landing op ingebouwde stuwraketjes en vier poten is mogelijk.

De eerste onbemande testvlucht van het nieuwe ruimteschip staat gepland voor 2021.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW