Organische zonnecellen op grote schaal | Technisch Weekblad
Nieuws

Organische zonnecellen op grote schaal

Het Energieonderzoek Centrum Nederland en het Holst Centre hebben hun krachten gebundeld om hun opgedane kennis om te zetten in bedrijfsklare technologie.

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is het grootste onderzoeksinstituut in ons land op het gebied van energie. Al meer dan 25 jaar doet dit instituut onderzoek naar hernieuwbare energie, waaronder zonne-energie. In de afgelopen tien jaar hebben naast silicium ook organische materialen een rol veroverd op de zonnecelmarkt. ‘Organische’ zonnecellen zijn nog steeds minder efficiënt dan zonnecellen op siliciumbasis, maar ze brengen wel andere voordelen met zich mee. Zo zijn ze mogelijk veel goedkoper in de productie en kunnen ze ook op buigbare ondergronden worden gemaakt, waardoor je de organische zonnecellen op veel meer verschillende oppervlakten kunt plaatsen. Een van de potentiële mogelijkheden is zonnecellen op kleding.

ECN heeft in de voorbije vijf jaar dan ook onderzoek verricht aan deze organische zonnecellen. Na deze periode van kennisopbouw over de materialen en productiemethodes in het laboratorium acht het instituut de tijd rijp om de technologie klaar te stomen voor productie op grote schaal.

Hierbij komt de hulp van het Holst Centre goed van pas. Het Holst Centre is een open-innovatiecentrum opgericht door TNO en het Vlaamse IMEC. Eind juni opende dit Eindhovense onderzoekscentrum een zogenaamde ‘Roll-to-Roll’ lijn. Met deze techniek kunnen dunne lagen voor elektronica, zoals zonnecellen, geprint worden op een manier vergelijkbaar met het drukken van kranten.

Uit de samenwerking van ECN en het Holst Centre moet duidelijk worden of de geproduceerde zonnecellen hun efficiëntie behouden wanneer zij op grote schaal geproduceerd worden. De twee instellingen hopen over vijf jaar zo ver te zijn met de technologie dat deze klaar is om toegepast te worden in bijvoorbeeld kleinschalige consumentenproducten.

ECN en het Holst Centre zullen zelf niet de zonnecellen gaan produceren. Het is de bedoeling dat bedrijven zullen intekenen op het programma. De kennis die zij opdoen, kunnen zij dan toepassen in toekomstige producten.

Bron: ECN

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!