Ørsted bouwt grootste offshore windpark ter wereld | Technisch Weekblad
Nieuws

Ørsted bouwt grootste offshore windpark ter wereld

Mark van der Heijden | donderdag 7 juli 2022
Energie

Het Deense energiebedrijf Ørsted mag het windpark Hornsea 3 gaan bouwen, het grootse offshore windpark ter wereld. Het park heeft een capaciteit van 2.852 MW, genoeg om 3,2 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien. Het Britse ministerie van bedrijfsleven en energie heeft Ørsted de vergunning verleend. 

Hornsea 3 komt voor de noordoostkust van Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk te liggen. Het is een gebied waar Ørsted al sterk aanwezig is met de parken Hornsea 1 en Hornsea 2. Hornsea 3 zal naar verwachting in 2027 in gebruik worden genomen. Samen zullen de drie parken meer dan 5.000 MW opleveren.

Ørsted zal Hornsea 3 bouwen, inclusief de transmissiefaciliteiten (offshore en onshore onderstations en exportkabels). De benodigde monopiles zullen worden geleverd door het Zuid-Koreaanse bedrijf SeAH Wind dat een vestiging heeft in Teesside. Wanneer het windpark in bedrijf is, zal Ørsted, de transmissiefaciliteiten van de hand doen.

Hornsea 3 zal tijdens de bouwfase tot 5000 banen opleveren en tijdens de operationele fase nog eens tot 1200, zowel rechtstreeks als in de toeleveringsketen. Hornsea 3 zal worden geëxploiteerd vanuit de exploitatie- en onderhoudshub van Ørsted in Grimsby.

De Hornsea Zone zal ook het Hornsea 4-project van Ørsted omvatten, dat naar verwachting een capaciteit van ongeveer 2,6 GW zal hebben. Een beslissing hierover wordt begin 2023 verwacht.

Ørsted wil in 2030 wereldwijd aan 30 GW offshore-windenergie installeren. Het bedrijf heeft momenteel ca. 7,5 GW offshore wind in bedrijf, ca. 3,5 GW in aanbouw, en nog eens bijna 11 GW aan toegekende capaciteit in ontwikkeling, inclusief Hornsea 3.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!