Nieuws

Oude autobanden versterken beton

Vezels uit gerecyclede autobanden blijken geschikt om beton tegen vuur te beschermen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Sheffield in het wetenschappelijke tijdschrift Fire Technology.

Doorgaans worden nieuwe vezels van polypropyleen (PP) toegevoegd aan beton om ‘spatten’ te voorkomen: de neiging dan de toplaag van beton om explosief los te springen als het materiaal aan grote hitte wordt blootgesteld. Textielvezels uit de bekleding van autobanden blijken hier ook goed voor geschikt. Door de hitte smelten de vezels en maken daarmee kleine luchtkanaaltjes vrij. Dit voorkomt dat in beton opgesloten vocht zich met geweld een weg naar buiten baant bij brand. Volgens de onderzoekers is het gebruik van gerecyclede vezels goedkoper, energiezuiniger en beter voor het milieu.

In samenwerking met het bedrijf Twincon hebben ze een manier gevonden om de vezels van het rubber te scheiden en vervolgend homogeen door betonmix te mengen. Ze willen nog verder experimenteren om een optimale mixverhouding te ontdekken.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven