Oude motoren voor nieuwe raket | Technisch Weekblad
Nieuws

Oude motoren voor nieuwe raket

Rusland heeft besloten een nieuwe superzware raket te bouwen. Daarvoor gaan de Russen beproefde motoren gebruiken die al toegepast werden in de Energia-raket.

Deze raket maakte in de jaren tachtig twee succesvolle vluchten, maar werd wegbezuinigd. De eerder geplande zware Angara A5B-raket, met nog te ontwikkelen motoren op vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof, komt te vervallen.

De motor waarvoor is gekozen, de RD-171, werkt met de conventionele combinatie vloeibare zuurstof/kerosine. Een motor van dit type levert 740.000 kg stuwkracht op zeeniveau, 12 % meer dan de F-1-motor die de Amerikanen in hun Saturnus-5 maanraket gebruikten (de krachtigste raket tot nu toe), die vijf F-1-motoren in de eerste trap had. De F-1 was echter een enkelvoudige motor, terwijl de RD-171 vier verbrandingskamers en vier straalpijpen heeft. De wegbezuinigde Energia gebruikte de RD-171 voor de aandrijving van de vier boosterraketten tijdens de eerste fase van de vlucht, waarna deze wegvielen. De nog in gebruik zijnde lichte Zenith-raket, die vanaf een platform in zee wordt gelanceerd, heeft één RD-171 als aandrijving.

De Russische superraket moet rond 2025 vliegen binnen het nieuwe Russische maanprogramma. Dat voorziet eerst in onbemande en vervolgens bemande landingen op de maan, en de bouw van een permanente maanbasis.

Versie één van de raket kan 80.000 kg in een lage baan om de aarde afleveren; volgende versies zouden worden opgevoerd tot 160.000 kg. De Amerikaanse Saturnus-5 had een capaciteit van 120.000 kg, maar een aanzienlijk gunstiger startpositie, veel dichter bij de evenaar.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW