Nieuws

Paddenstoelen als sensor

Paddenstoelen zouden we kunnen gebruiken als sensor, dat stellen onderzoekers van UWE Bristol (UK). In hun onderzoek laten ze zien dat wanneer paddenstoelen chemisch of thermisch worden gestimuleerd ze elektrische pieken produceren.

Ze registreerden verschil in elektrisch potentiaal tussen de hoed en de steel van paddenstoel. Zowel bij blootstelling van een uiteinde aan een open vlam van 600-800 ℃ als bij contact met 20 mg zout ontstond er een piek in het elektronisch potentiaalverschil.

In eerder onderzoek is al aangetoond dat paddenstoelen ook licht, gassen, chemicaliën en pH kunnen meten. Daarom denken de onderzoekers dat paddenstoelen zouden kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van de bodem te meten. Omdat paddenstoelen ook de stresshormonen van andere inwoners van het bos kunnen meten, zouden ze ook kunnen worden gebruikt om de algemene gezondheid van het ecosysteem mee bij te houden.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven