Nieuws

Paleis Het Loo gaat ‘ondergronds’

Voor € 123 miljoen wordt Paleis Het Loo in Apeldoorn vanaf januari 2018 ingrijpend gemoderniseerd en uitgebreid. Zo krijgt het een ondergrondse expositieruimte en een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem. De facelift duurt tot medio 2021.

Sinds 1984 is Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat in 1686 werd gebouwd in opdracht van Stadhouder Willem III, een nationaal museum. Maar omdat er steeds meer bezoekers komen, is een ingrijpende renovatie en uitbreiding hard nodig. ‘Bij de opening ging het om 150.000 bezoekers per jaar, maar de laatste jaren ontvangen we gemiddeld 350.000 mensen’, zegt woordvoerder Marion Nieuwenhuizen.

Tijdens de sluiting van 3,5 jaar blijven alleen de stallen, tuinen en restaurants zes maanden per jaar open, vertelt Nieuwenhuizen. De langdurige sluiting is niet alleen nodig om een ondergrondse expositieruimte van ruim 5.000 m2 te bouwen onder het voorplein, maar ook om de verouderde technische systemen en klimaatinstallaties te vervangen. Nieuwenhuizen: ‘Dat zijn de luchtbehandelingskasten, koel- en cv-installaties, de datasystemen en een deel van de elektrotechnische installatie.’ Daarnaast moet er 4.300 m2 aan asbest worden verwijderd.

Glazen plafond

Een van de ingrepen om het museum te verduurzamen is een ondergronds wko-systeem. Nieuwenhuizen: ‘Momenteel vindt gedetailleerd onderzoek plaats om te bepalen hoe diep de bronnen komen te liggen. Hierna kunnen we definitieve capaciteit van het systeem bepalen.’

De restauratie van het museum is gegund aan Van Hoogevest Architecten; KAAN Architecten in Rotterdam ontwerpt de nieuwe ondergrondse ruimte, welke onder meer vier expositieruimtes van 850 m2, een grand foyer (530 m2) en een museumwinkel (225 m2) krijgt. Ook de ingenieursbureaus Bartels Ingenieurs Bouw & Infra, Valstar Simonis en DGMR Raadgevende Ingenieurs zijn bij het miljoenenproject betrokken.

Een bijzonder onderdeel van het souterrain is het cirkelvormige glazen plafond van ruim 1.000 m2, met daarop een laagje water. Hierdoor dringt er daglicht door in de ondergrondse ruimte welke bezoekers een fraai zicht op het voorplein en het paleis biedt.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW