Papieren transistor | Technisch Weekblad
Nieuws

Papieren transistor

Mischa Brendel | dinsdag 22 juli 2008

Onderzoekers van de Faculdade de Ciências e Tecnologia, Universidade Nova de Lisboa (Lissabon, Portugal) zijn erin geslaagd om de eerste transistor ter wereld met een papieren laag te maken.

De vinding is belangwekkend, omdat de interesse om biopolymeren te gebruiken voor de goedkope vervaardiging van elektronische apparatuur sterk toeneemt. Cellulose (waarvan papier gemaakt wordt) is ’s wereld meest voorkomende biopolymeer en daarom bijzonder interessant als bouwstof. Er is immers meer dan genoeg van.

Elvira Fortunato en collega’s gebruikten een normaal vel papier als diëlektricum (een zeer slecht geleidende laag) voor FETs. Zij fabriceerden de FETs op beide zijden van het papieren vel. Hierdoor is het papier zowel een elektrische isolator als het substraat van de transistors. De hybride FETs kunnen zich meten met moderne Thin Film Transistors of kortweg TFTs, vooral bekend van de TFT-beeldschermen.

De resultaten zijn een flinke stap in de richting van wegwerpelektronica, zoals papieren beeldschermen, ‘slimme’ verpakkingen en elektronische labels.


Bron: AlphaGalileo

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!