Nieuws

Petten gaat ook medische isotoop xenon-133 maken

De kernreactor in Petten gaat met een nieuwe methode de medische isotoop xenon-133 produceren. Met de isotoop kunnen onder meer longembolieën worden opgespoord en kan hersendoorbloeding gemeten worden. Dat melden het bedrijf Curium en NRG, de Nederlandse exploitant van de Hoge Flux Reactor in Petten.

Xenon kan als bijproduct worden gewonnen tijdens het bestaande proces om molybdeen-99 te produceren uit laagverrijkt uranium. “Na significante R&D-inspanningen bleek het mogelijk om op een veilige manier radioactief xenon-gas af te vangen en te zuiveren vanuit ons molybdeenproces”, meldt Frank de Lange, directeur van Curium in Petten.

Het in Petten geproduceerde xenon-gas wordt door de Amerikaanse tak van Curium omgezet in het eindproduct xenon-133, vooralsnog alleen voor de Amerikaanse markt. Xenon-133 wordt daar wekelijks bij 5 duizend patiënten gebruikt.

Molybdeen is goed voor 80 procent van wereldwijde gebruik van medische isotopen. Het in Petten geproduceerde molybdeen wordt dagelijks gebruikt voor de diagnose en behandeling van 30 duizend kankerpatiënten wereldwijd.

De reactor in Petten is de grootste productiefaciliteit van medische isotopen in de wereld. De isotopen worden er geproduceerd door het Franse bedrijf Curium, dat tot een jaar geleden in Amerikaanse handen was onder de naam Malinckrodt. Het bedrijf heeft 300 werknemers in Petten.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

Naar boven