Nieuws

Petten gaat ook medische isotoop xenon-133 maken

De kernreactor in Petten gaat met een nieuwe methode de medische isotoop xenon-133 (133Xe) produceren. Met de isotoop kunnen onder meer longembolieën worden opgespoord en kan hersendoorbloeding gemeten worden. Dat melden het Franse bedrijf Curium en NRG, de Nederlandse exploitant van de Hoge Flux Reactor in Petten.

Xenon kan als bijproduct worden gewonnen tijdens het bestaande proces om molybdeen-99 (99Mo) te produceren uit laagverrijkt uranium. ‘Na grote r&d-inspanningen zijn we erin geslaagd om op een veilige manier radioactief xenongas af te vangen en te zuiveren vanuit ons molybdeenproces’, meldt Frank de Lange, directeur van Curium in Petten.

Het te Petten in bulk geproduceerde radioactieve xenongas wordt door de Amerikaanse tak van Curium verdeeld in flacons van 10 ml 133Xe. De isotoop wordt alleen geproduceerd voor de Amerikaanse markt, waar hij wekelijks bij 5.000 patiënten gebruikt wordt. In de VS is 133Xe de meest gebruikte isotoop voor medisch onderzoek.

In Europa wordt 133Xe door de relatief lange halfwaardetijd van vijf dagen niet gebruikt: Europese vergunningshouders vinden het te riskant dat de lucht die patiënten uitademen vrij lang radioactief blijft, vertelt De Lange.

In Europa wordt voor dergelijk medisch onderzoek vooral technetium-99m (99mTc) gebruikt. Helaas is deze uit molybdeen gewonnen isotoop niet gasvormig en moet hierdoor voor longscans worden verneveld, of worden gebonden aan een stof die verdampt.

Een ander Europees alternatief voor 133Xe is krypton-81m (81mKr). Die isotoop is slecht houdbaar vanwege een extreem kort halfwaardetijd van 13 seconden en wordt daarom vervoerd als moederisotoop rubidium-81 (81Rb), dat met een dag een iets langere halfwaardetijd heeft. ‘Maar door de korte houdbaarheid kunnen we 81mKr vanuit Nederland niet verder exporteren dan Tsjechië’, meldt De Lange.

Molybdeen is goed voor 80 % van het wereldwijde gebruik van medische isotopen. Het in Petten geproduceerde molybdeen wordt dagelijks gebruikt voor de diagnose en behandeling van 30.000 wereldwijd.

De reactor in Petten is de grootste productiefaciliteit van medische isotopen in de wereld. De isotopen worden er onder andere geproduceerd voor het Franse farmaceutische bedrijf Curium, dat een jaar geleden ontstond door een fusie van de nucleaire tak van het Amerikaanse Malinckrodt Pharmaceuticals en het Franse IBA Molecular. Het bedrijf heeft ongeveer 300 werknemers in Petten.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven