Nieuws
NRG Petten

Petten stopt met hoogverrijkt uranium voor medische isotopen

De kernreactor in het Noord-Hollandse Petten gebruikt voortaan alleen nog laagverrijkt uranium om medische isotopen te produceren. Dat heeft beheerder NRG bekend gemaakt.

De stap volgt op recente afspraken om verspreiding van kernwapens te voorkomen. Nederland, België en Frankrijk, de enige Europese producenten van medische isotopen, zouden met het gebruik van hoogverrijkt uranium voor medische toepassingen stoppen. Nederland is nu volgens NRG het eerste land dat de belofte nakomt. De stap had eigenlijk drie jaar geleden al gezet moeten worden.

Uranium bevat van nature 0,7 % van de radioactieve isotoop U235. Met laagverrijkt uranium (3 tot 5 % U235) kan kernenergie worden opgewekt. Om kernwapens te maken is hoogverrijkt uranium (minstens 20 % U235) nodig.

De in Petten geproduceerde medische isotoop molybdeen wordt dagelijks gebruikt voor de diagnose en behandeling van 30 duizend kankerpatiënten wereldwijd. Volgens zakelijk directeur Brouwers van NRG is het stoppen met hoogverrijkt uranium te vergelijken met het verkrijgen van ‘een fair trade keurmerk vanuit het perspectief van proliferatie’.

De reactor in Petten is de grootste productiefaciliteit van medische isotopen in de wereld. De isotopen worden er geproduceerd door het Franse bedrijf Curium, dat tot een jaar geleden in Amerikaanse handen was onder de naam Malinckrodt. Het bedrijf heeft 300 werknemers in Petten.

Deze week werd ook bekend dat het Argentijnse bedrijf INVAP de aanbesteding voor eerste fase van de bouw van een nieuwe reactor in Petten heeft gewonnen. De nieuwe reactor moet in 2025 klaar zijn en moet de bestaande reactor uit 1960 vervangen. Met de bouw zullen enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid zijn.

NRG werd de afgelopen jaren geplaagd door veiligheidsproblemen. Minister Kamp stelde in september €40 miljoen beschikbaar voor de verwerking van 1600 vaten historisch hoogverrijkt radioactief afval die nog in Petten liggen  te wachten op verwerking in Zeeland.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven