Nieuws
Chemie Park Delfzijl

Pilotinstallatie bioraffinaderij in Delfzijl

De bioraffinage-pilotinstallatie die chemiebedrijf Avantium op het Chemie Park in Delfzijl bouwt, gaat in het tweede kwartaal van 2018 in bedrijf.

De andere partners in dit project zijn AkzoNobel, Chemport Europe, RWE en Staatsbosbeheer.

De pilotinstallatie moet de technische en economische haalbaarheid van het Zambezi-proces aantonen, dat biomassa omzet in de voor de chemische industrie waardevolle grondstoffen hemicellulose, cellulose en lignine. ‘De technologie is gebaseerd op het Bergiusproces, dat al uit de negentiende eeuw stamt’, zegt Gert-Jan Gruter, cto bij Avantium. Dat proces verbruikt echter teveel water om winstgevend te kunnen zijn. Gruter: ‘Het proces gebruikt voor de grondstoffenscheiding zoutzuur en bij het Bergiusproces wordt dit van de grondstoffenstromen gescheiden door het eruit te wassen met water en dit water vervolgens te verdampen, om weer geconcentreerd zoutzuur over te houden. Wij hebben een andere, minder kostbare scheidingsmethode voor het zoutzuur ontwikkeld.’ Wat die methode exact inhoudt, kan Gruter wegens lopende patentaanvragen niet zeggen.

Op commerciële schaal inzetbaar

Het Zambezi-proces heeft zich op laboratoriumschaal al bewezen. De installatie op het Chemie Park, eigendom van AkzoNobel, krijgt voldoende capaciteit om jaarlijks 10 tot 20 ton houtsnippers van Staatsbosbeheer te verwerken. ‘Dat levert enkele tonnen aan hemicellulose, cellulose en lignine op’, aldus Gruter. De pilotinstallatie is in feite in staat om ook op commerciële schaal ingezet te worden.RWE gaat de lignine afnemen; Akzo­Nobel de hemicellulose en cellulose.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven