Prijzen groene waterstof en aardgas kruipen naar elkaar | Technisch Weekblad
Nieuws
Het Nederlandse consortium NortH2 wil een leidende positie verwerven in de waterstofmarkt in Noordwest-Europa.

Prijzen groene waterstof en aardgas kruipen naar elkaar

Redactie | woensdag 20 januari 2021
Energie, Maritiem & Offshore, Milieu & Duurzaamheid

Bij productie op industriële schaal is in 2030 een prijs van 2,19 euro per kg mogelijk. Doordat de warmte-intensieve industrie vanaf 2025 een steeds hogere CO2-heffing gaat betalen, komt de prijsequivalentie van fossiele brandstoffen en groene waterstof steeds dichterbij, blijkt uit een studie van ABN Amro. De prijs van groene waterstof moet tot 1,78 euro per kg dalen om concurrerend te zijn.

In de komende jaren zal de efficiency van de productie van groene waterstof toenemen dankzij veelbelovende elektrolysetechnologie, verwacht het Economisch Bureau van de bank. Een groot deel van de industriële productieprocessen is zeer warmte-intensief, met temperaturen tot 850°C. Deze processen - goed voor 31 procent van de CO2-emissies - zijn nu de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland, maar kunnen op termijn geschikt worden gemaakt voor groene waterstof. Deze energiebron wordt geproduceerd door duurzaam opgewekte energie en water door elektrolysers te leiden en heeft geen CO2-voetafdruk.

Hogere CO2-heffing

De prijs die de (chemische) industrie uiteindelijk gaat betalen voor de CO2-uitstoot - de CO2-heffing - is doorslaggevend voor het concurrerende vermogen van hernieuwbare energiebronnen als groene waterstof. Gezien het risico van CO2-lekkage en de grote impact van de coronacrisis hebben de Europese Unie en de Nederlandse regering besloten op korte termijn nog terughoudend te zijn met het heffen hiervan. Hierin komt vanaf 2025 verandering, want dan treden verschillende CO2-heffingen in werking.

In 2030 kost dit de warmte-intensieve industrie 80 euro per ton CO2-uitstoot. Een CO2-belasting zal in het komende decennium leiden tot een stijging van de prijs van aardgas van 0,19 naar 0,50 euro per m³. Hierdoor hoeft waterstof in 2030 nog 'slechts' 1,78 euro per kg te kosten om equivalent te kunnen zijn aan gas (nu is dat 0,67 euro en is de kloof tussen beide prijzen veel groter).

Prijsequivalentie

De potentie van groene waterstof als alternatief voor aardgas en andere fossiele brandstoffen is volgens ABN Amro op termijn erg groot. “Groene waterstof maakt gebruik van wind en water die in Europa in overvloed aanwezig zijn. Windparken op de Noordzee, zoals het project NortH2, genereren in 2030 naar verwachting 4 gigawatt en uiteindelijk in 2040 zo’n 10 gigawatt duurzame energie, bestemd voor industriële doeleinden. Tegelijkertijd zullen de efficiency en kosten van offshore windenergie in de komende jaren sterk verbeteren dankzij nieuwe technologieën. Zo zal de efficiency van elektrolysers sterk verbeteren”, zegt Shanawaz Bhimji van het Economisch Bureau van de bank.

Doordat Nederland en de EU de CO2-opbrengsten inzetten voor duurzame energieprojecten, kan de prijs van groene waterstof in 2030 dalen naar 2,19 euro per kg. "Er is nog een lange weg te gaan voordat groene waterstof concurrerend zal zijn, maar energiebedrijven en industriële ondernemingen zitten in de tussentijd niet stil. Alle ontwikkelingen wijzen erop dat prijsequivalentie tussen fossiele brandstoffen en groene waterstof in het komende decennium steeds dichterbij komt”, aldus Bhimji.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW