Nieuws

Prijs voor akoestische rioolinspectie

Thomas van de Sandt |
Arbeidsmarkt & Onderwijs, Milieu & Duurzaamheid

Ingenieursbureau Moons heeft tijdens de Rioned-dag begin februari de innovatieprijs in de wacht gesleept met zijn geluidssysteem om foutieve aansluitingen op het riool op te sporen.

Bij Riosonic, zoals de methode heet, stuurt een geluidszender een akoestisch signaal het riool in. Aan de hand van het geluid zoals dat aan de andere kant door de ontvanger wordt gemeten, zijn alle aansluitingen van het riool nauwkeurig in kaart te brengen, zonder daarvoor een fysieke inspectie uit te hoeven voeren. Volgens de jury op de Rioned-dag is Riosonic de meest relevante ontwikkeling op het gebied van riolering in de afgelopen jaren.

 

Het systeem is vooral bedoeld voor de inspectie van gescheiden rioleringssystemen. Hierbij voert de riolering het afval- en het regenwater apart af, zodat ook bij heftige regenval geen vervuild rioolwater in het oppervlaktewater terecht komt. Verkeerde aansluitingen zijn hierbij echter de zwakke schakel. Uit berekeningen van Moons blijkt dat een gescheiden rioolstelsel met drie procent verkeerde aansluitingen al voor evenveel verontreiniging zorgt als een gemengd riool. In de praktijk ligt het aantal verkeerde aansluitingen vaak boven de vijf procent.

 

Verschillende gemeenten hebben inmiddels interesse getoond voor het akoestische inspectiesysteem. Riosonic is echter nog in ontwikkeling, laat het Waalwijkse ingenieursbureau op de website weten. Zo wordt de apparatuur verkleind en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven