Nieuws

Primeur: waterstof in Zeeuwse gasleiding

Voor het eerst stroomt in Nederland waterstof door een bestaande hoofdleiding voor gastransport. De 12 km lange gasleiding tussen de fabrieken van Dow Benelux en Yara in Zeeuws Vlaanderen wordt sinds vandaag officieel gebruikt voor waterstoftransport, meldt Gasunie.

Door de leiding stroomt waterstof die vrijkomt uit de kraakinstallaties van Dow in Terneuzen en om als grondstof te gebruiken in de kunstmestproductie door Yara in Sluiskil. De aansluitingen bij Dow en Yara zijn afgelopen zomer gerealiseerd en de leiding is met minieme aanpassingen geschikt gemaakt voor om jaarlijks ruim 4 kton waterstof te transporteren. Ook chemieconcern ICL-IP heeft een aansluiting op de leiding gekregen om in de toekomst waterstof af te kunnen nemen.

De leiding maakt deel uit van de Green Deal ‘Waterstof voor de regio’. De partijen hopen met de leiding een energiebesparing van 0,15 PJ per jaar te realiseren. ‘In 2030 kan Nederland een industrieel waterstofnetwerk hebben met een capaciteit van 10 GW of meer’, stelt Gasunie CEO Han Fennema.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven