Nieuws

Printen met geluidsgolven

Marit Smeets |
Onderzoek & R&D, Wiskunde & Fysica

Harvard-onderzoekers hebben een nieuwe printmethode ontwikkeld die geluidsgolven gebruikt.

Daardoor is het printen van veel meer soorten materiaal dan voorheen mogelijk. Standaard inkjetprinters creëren druppels door een schokgolf van bovenaf door de vloeistof te sturen. Maar deze techniek is niet effectief voor vloeistoffen met een hoge viscositeit, zoals biopolymeren of vloeistoffen die cellen bevatten. 

Elke vloeistof kan druppelen dankzij zwaartekracht, maar wanneer alleen zwaartekracht wordt gebruikt, blijven de druppels groot en is de druppelsnelheid te laag. Om de zwaartekracht een handje te helpen besloten de onderzoekers de druk van geluidsgolven te gebruiken. Met een zelfgebouwde resonator wisten ze een plaatselijk drukveld om de druppel heen te creëren. Op deze manier werden de druppels met een grote kracht uit het mondstuk van de printer getrokken.

De techniek werkt voor elke vloeistof, ongeacht de viscositeit. Het volume van de druppel schaalt namelijk alleen met de druk van de geluidsgolven. De druppelgrootte kan worden aangepast door de amplitude van de geluidsgolf aan te passen: een grotere amplitude zorgt voor een hogere druk en kleinere druppeltjes.

De onderzoekers hebben de techniek op verschillende materialen getest, variërend van honing tot biopolymeren en gesmolten metalen. Een belangrijke ontdekking was dat de geluidgolven buiten de druppel blijven en de methode dus veilig is voor gevoelige lading in vloeistoffen, zoals levende cellen of eiwitten.

Medicijnen afleveren

Deze techniek heeft veel verschillende toepassingen, bijvoorbeeld voor de fabricage van microcapsules voor het afleveren van medicijnen. Daarnaast is de techniek te gebruiken om menselijk weefsel te printen. Ook voor voedselwaren is de techniek geschikt, de onderzoekers hebben een prachtige chocoladereep met een patroon van honingdruppeltjes gemaakt.

‘Voor een prototype is de printer al erg robuust’, vertelt onderzoeker Daniele Foresti. ‘We zijn nu aan het werk om aanpassingen te maken, zodat de printer daadwerkelijk door bedrijven kan worden gebruikt’.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven