Productie A380 krijgt langzaam vorm | Technisch Weekblad
Nieuws

Productie A380 krijgt langzaam vorm

In 2006 moet de A380 zijn eerste commerciële vluchten maken. In Hamburg, samen met Toulouse de belangrijkste productievestiging, krijgen de montageen lakhallen langzaam maar zeker vorm. Imtech leverde een groot deel van de technische installaties.

Hamburg – In 2006 wil de Europese vliegtuigbouwer Airbus starten met de commerciële productie van de nieuwe A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Deze concurrent van de Boeing-747 serie krijgt 555 stoelen, een spanwijdte van 79,8 en een lengte van 73 meter. Bijzonder aan het ontwerp zijn de twee dekken die geheel doorlopen. In de productie speelt Hamburg een belangrijke rol, aangezien hier zowel de montage van voorste en achterste rompsegmenten geschiedt als de afwerking. Dit laatste gebeurt als de eindmontage in Toulouse voltooid is en men de A380 naar Noord-Duitsland vliegt.

Een bezoek aan deze locatie is indrukwekkend. Zo heeft de vliegtuigbouwer maar liefst 140 hectare via inpoldering op de Elbe ‘veroverd’ om zijn nieuwe productiehallen te bouwen. Daarvoor was elf miljoen kubieke meter zand nodig. Omdat deze gebouwen op drassige grond zijn gebouwd, moest bovendien een zware fundering met 1200 betonnen pijlers onder de twee lakhallen worden geheid. Deze hallen meten 100 bij 100 meter met een hoogte van 28 meter.

Hoewel de bouw nog in volle gang is, zijn in de vloer de uitsparingen – in de vorm van de romp en vleugels – goed te zien. Deze sleuven zijn bedoeld om het toestel ook aan de onderzijde goed te kunnen lakken en direct giftige dampen af te zuigen. De eerste lakhal moet in augustus klaar zijn, de tweede volgt in oktober 2004. Eenmaal per twee weken moet er een vliegtuig worden gespoten.

 

Vliegtuigromp

Maar er zijn meer gebouwen in aanbouw, zoals de 288 meter lange montagehal. Deze ligt naast de verlengde nieuwe starten landingsbaan. Hier zal Airbus vanaf 2006 de voorste en achterste segmenten van de vliegtuigromp bouwen en monteren.

Voor Imtech Deutschland betekent de komst van de Airbus 380 behoorlijk wat werk. Het bedrijf verzorgt het overgrote deel van de technische installaties, warmteen koudetechniek, de besturing, meeten regeltechniek in de montageen lakhallen. Ook kijkt Imtech naar zaken als luchtstroming, klimaatbeheersing en brandpreventie. Voor dat laatste beschikt het bedrijf, onderdeel van het Nederlandse Imtech BV, in Hamburg over de Zentrale Ingenieurstechnik (ZIT). In dit laboratorium bouwt Imtech schaalmodellen van kantoren en utiliteitsgebouwen, doorgaans op 1:18 of 1: 20, niet alleen om energiegebruik en klimaatbeheersing te besturen maar ook de brandpreventie.

 

Sprinklers

Volgens prof.dr.ing. Rüdiger Detzer, hoofd van het laboratorium, kan hier zeer nauwkeurig de rookontwikkeling worden onderzocht en ook de invloed van bijvoorbeeld ventilatoren, rookafzuigsystemen en sprinklers. Ter illustratie laat hij een mini-brandje ontstaan in twee verschillende schaalmodellen van de Elbetunnel. Inmiddels heeft Imtech al diverse gebouwen met deze schaalmodellen onderzocht, zoals de nieuwe vertrekhal van luchthaven Düsseldorf en het nieuwe Daimler Chrysler museum in Stuttgart.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!