Nieuws

Proef elektrische bussen in acht steden

De in Valkenswaard gevestigde Busfabrikant VDL Bus & Coach gaat in de Duitse stad Münster een proefproject beginnen met vier elektrische bussen.

Het gaat om de Citea Electric, een 12 m lange bus die plaats biedt aan circa 85 personen. Aan het eind van lijn 14, die ongeveer 12 km lang is, bevinden zich snellaadstations van maximaal 500 kW, die de batterijen van de bus in 5 tot 7 minuten kunnen opladen.

‘Deze nieuw ontwikkelde bussen hebben een betrekkelijk kleine batterij van circa 85 kWh’, vertelt Alex de Jong, manager Public Transport van VDL Bus & Coach. ‘Het opladen van de batterijen aan het begin en het eind van lijn 14 gebeurt vrij snel, en met een volle batterij kunnen de bussen weer minimaal een uur rijden. Vooruitlopend hierop leveren we in Münster voor een lokaal Duits project eveneens een Citea Electric. Beide projecten zijn voor deze stad een opstap naar de inzet van een grote vloot elektrische bussen.’

Met de elektrische bussen zijn tot nu toe alleen demonstratieritten uitgevoerd. Afgelopen juni heeft VDL in Genève op het wereldwijde UITP-congres de bus als eerste gepresenteerd. ‘In oktober hebben we vervolgens de bussen op de Busworld beurs in Kortrijk gedemonstreerd’, aldus De Jong. ‘Dit zijn belangrijke stappen om ervaring met de bussen op te doen.’

Het proefproject in Münster is een van de onderdelen van het in januari gestarte project Zero Emission Urban Bus System (ZeEUS), een Europees project ter bevordering van het gebruik van elektrische bussen in Europa. Aan het project doen veertig partners mee, variërend van ondernemingen voor openbaar vervoer tot overheidsinstanties, busfabrikanten, universiteiten en energiemaatschappijen. In acht Europese steden, waaronder Barcelona, Bonn, London en Stockholm zullen er proeven beginnen met elektrische bussen met verschillende aandrijfsystemen en oplaadtechnieken voor elektrische bussen. Het gaat hierbij onder meer om snelladen, inductief laden, snelladen met behulp van een bovenleiding en opslag in accu’s van nanomateriaal.

De resultaten van het ZeEUS project moet leiden tot het ontwikkelen van richtlijnen, hulpmiddelen en concepten voor standaardisatie van elektrische bussystemen in stedelijk gebied.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven