Nieuws

Proef met cellulose-ethanol succesvol Premium

Rijkert Knoppers |
Energie, Vervoer & Logistiek

Mercedes-Benz heeft met succes een eenjarige proef afgerond, waarbij drie auto’s op bio-ethanol uit cellulose hebben gereden.

Deze biobrandstof, Sunliquid, is door het Zwitserse chemiebedrijf Clariant ontwikkeld uit agrarische residuen, zoals stro-, graan- en suikerbietresten.

Doordat de energiedichtheid van deze E20-brandstof met 20 % cellulose-ethanol iets onder die van E10 ligt, verwachtte men dat de proefmodellen meer brandstof zouden verbruiken, maar dit viel heel hard mee: de brandstofconsumptie lag slechts 0 tot 3 % hoger.

Fermenteerbare suikers

Dankzij speciale katalysatoren zet Clariant de cellulose en hemicellulose uit de agrarische residuen om in fermenteerbare suikers die daarna grotendeels worden omgezet in ethanol. Na een zuiveringsproces ontstaat er cellulose-ethanol, die 95 % minder CO2-emissies produceert ten opzichte van de Europese uitstootnorm Euro 5. In een fabriek van brandstoffenproducent Haltermann Carless in Hamburg vindt vervolgens menging van de geproduceerde bio-ethanol met geselecteerde componenten plaats, om te voldoen aan de E20-kwaliteitseisen.

‘Cellulose-ethanol uit landbouwresiduen is een CO2-neutrale brandstof met een hoog potentieel, die vandaag de dag kosteneffectief te produceren en te gebruiken is’, verduidelijkt dr. Martin Vollmer, hoofd van de technologieafdeling bij Clariant. ‘We hebben nu dringend stabiele voorwaarden nodig, zoals de verplichte mengverhoudingen voor geavanceerde biobrandstoffen binnen de lidstaten van de EU.’

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven