Nieuws
De waterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel waar het proefproject plaatsvindt (foto: waterschap Aa en Maas)

Proefproject zuivering medicijnresten uit afvalwater

Lennart Kik | vrijdag 16 februari 2018

Omdat waterschappen aanlopen tegen medicijnresten in het rioolwater, heeft het kabinet 30 miljoen euro vrijgemaakt om hen te helpen zuiveringsinstallaties te bouwen om nieuwe filtertechnieken te testen. Het Brabantse waterschap Aa en Maas krijgt als eerste geld voor een zuiveringsinstallatie 'nieuwe stijl'. 

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte tijdens een waterconferentie bekend dat het waterschap Aa en Maas 400.000 euro ontvangt. Met de zuiveringsinstallatie die in Aarle-Rixtel wordt gebouwd, kunnen medicijnresten op relatief eenvoudige wijze uit het water worden gefilterd.

"Jaarlijks belandt er nu nog 140 duizend kilo aan medicijnresten in ons water. Hoewel ziekenhuizen en apotheken al forse stappen zetten, zodat minder resten in het riool verdwijnen, is dat slechts een deel van de oplossing. Alleen als medicijnresten ook uit het afvalwater worden gefilterd, komt dit niet meer terecht in onze sloten en rivieren", aldus Van Nieuwenhuizen.

Ultraviolet licht

De zuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel zuivert rioolwater en loost het daarna op de rivier de Aa, dat vanuit daar richting de Maas stroomt. Omdat het Maaswater wordt gebruikt als drinkwaterbron, mogen hier niet te veel medicijnresten in zitten. Het waterschap Aa en Maas gaat het komend jaar onderzoek doen of met een extra zuivering meer medicijnresten uit het water te halen zijn, voordat het wordt geloosd op de Aa. In de proefinstallatie wordt getest of het lukt om tot 80 procent medicijnresten uit het water te filteren door gebruikmaking van ultraviolet licht in combinatie met waterstofperoxide.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW