Nieuws

Meer ruimte voor Nederlandse rivieren

Met de afronding van twee grootschalige waterveiligheidsprogramma's is het rivierengebied langs delen van de Maas en de Rijn weer beter beschermd tegen hoogwater. De programma's Zandmaas/Grensmaas en Ruimte voor de Rivier zijn na twaalf jaar binnen budget afgesloten.

'Het rivierengebied is door beide programma’s veiliger geworden en economisch, ecologisch en landschappelijk versterkt', schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de ingrijpende aanpassingen was het hoge water in 1993 en 1995, toen het waterpeil in de rivieren gevaarlijk steeg en gebieden in Limburg onder water kwamen te staan. In totaal is er € 2,85 miljard in beide programma's geïnvesteerd.

Sinds 2006 is hard gewerkt om de Nederlandse rivierenlandschappen veiliger te maken voor omwonenden. Er zijn geulen gegraven, dijken aangelegd en bruggen gebouwd. In veel gevallen gebeurde dit in samenwerking met lokale overheden, grondeigenaren en ook bewoners. Behalve voor een betere hoogwaterbescherming, zorgden de programma's ook voor uitbreiding van de natuur en verrijking van het landschap.

Zandmaas/Grensmaas

In het programma Zandmaas/Grensmaas is over een afstand van zo’n 200 kilometer gewerkt aan onder meer rivierverruiming en versteviging van de dijken. Doordat de Maas op verschillende plekken meer ruimte krijgt, ontstaat meer dan 1500 hectare nieuwe natuur.

Ruimte voor de Rivier

Ook de ruim dertig projecten van Ruimte voor de Rivier zorgen voor betere bescherming tegen hoogwater langs de Waal, Nederrijn, Lek en IJssel en pakken voordelig uit voor recreatie en natuur.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven