R&D in Nederland bereikt nieuw hoogtepunt | Technisch Weekblad
Nieuws

R&D in Nederland bereikt nieuw hoogtepunt

Indra Waardenburg | vrijdag 22 mei 2020
Onderzoek & R&D

In tegenstelling tot vorig jaar, toen de R&D-uitgaven leken te stagneren, ziet het merendeel van de bedrijven de Nederlandse R&D-uitgaven juist stijgen in het afgelopen jaar. Dit blijkt uit de nieuwste R&D Top 30 Bedrijven en R&D Top 10 Kennis- en onderzoeksinstellingen, die TW zoals ieder jaar publiceert. Ook bij de tien kennis- en onderzoeksinstellingen, die hebben deelgenomen aan ons onderzoek, is het budget toegenomen in vergelijking met het jaar daarvoor.

Bij 80 % van de bedrijven, die dit jaar hebben meegedaan aan ons onderzoek, gingen de R&D-uitgaven in 2019 omhoog. Slechts vijf bedrijven zagen hun uitgaven dalen en één bedrijf (SKF) spendeerde exact evenveel aan R&D als het jaar daarvoor. Ook dit jaar blijft ASML aan kop in de R&D lijst, gevolgd door Royal Philips en Koninklijke KPN. Met € 281 miljoen meer aan R&D-uitgaven, in vergelijking met het jaar daarvoor, blijft de waferstepperproducent tevens de grootste stijger. Royal Philips en Koninklijke KPN zagen hun R&D-uitgaven respectievelijk stijgen met € 31 miljoen en € 82 miljoen. In de lijst zijn ook dit jaar weer de relatieve R&D-uitgaven opgenomen. Dit zijn de uitgaven aan R&D wereldwijd als percentage van de totale omzet. Hierbij zien we dat Airbus en Technolution relatief het meest besteden aan R&D, respectievelijk 50 % en 45,9 %. Technolution besteedde in 2018 nog 59,2 % aan R&D; met € 14,7 miljoen aan R&D-uitgaven zakt het bedrijf dan ook vijf plekken in de lijst.

Aantal gestarte octrooiaanvragen

In onze enquête hebben wij de vraag omtrent octrooien aangepast. Dit jaar vragen we niet meer naar het aantal toegekende octrooien wereldwijd, maar naar het aantal gestarte octrooiaanvragen. ASML blijkt ook hierbij de meeste octrooien (2.040) te hebben aangevraagd, gevolgd door Royal Philips (1.015) en NXP Semiconductors (508). Dit aantal wijkt enigszins af van de cijfers die het Europees Octrooibureau twee maanden geleden publiceerde. Zij zien Royal Philips met 1.542 aanvragen als meest actieve octrooiaanvrager van Nederland. Het verschil kan ontstaan doordat wij bedrijven zelf vragen naar het aantal gestarte octrooiaanvragen, wat ruimte biedt voor vrije interpretatie.

In de R&D Top 30 ontbreken zowel Shell als Signify. Laatstgenoemde heeft ook dit jaar wel zijn gegevens ingediend, maar kon alleen de wereldwijde gegevens bekendmaken. Het bedrijf dat in 2016 afsplitste van Royal Philips besteedde afgelopen jaar € 270 miljoen aan R&D, wat met een omzet van € 6,25 miljard neerkomt op 4,3 % van deze wereldwijde omzet. Airbus Defence and Space Netherlands is dit jaar de grote nieuwkomer met € 45 miljoen aan R&D-uitgaven op plaats 17. Het bedrijf Vanderlande Industries komt na drie jaar van afwezigheid terug in de R&D Top 30; met € 60 miljoen aan R&D uitgaven staan zij op plaats 13. In totaal hebben wij dit jaar 33 bedrijven die deelnamen aan onze enquête, waardoor drie bedrijven net buiten de lijst vielen. (zie kader)

Meer budget voor kennis- en onderzoeksinstituten

Bij de R&D Top 10 Kennisinstituten zien wij dat alle partijen in 2019 over meer budget beschikten. Door afwezigheid van Wageningen University & Research, staat kennisinstituut TNO met een budget van € 534,6 miljoen weer aan kop in de R&D-lijst. Het kennisinstituut heeft in 2019 € 51,6 miljoen meer kunnen besteden ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit jaar namen veertien kennis- en onderzoeksinstituten deel aan onze enquête, waardoor wij geen Top 15 kunnen publiceren en vier deelnemers net buiten de lijst vallen. (zie kader)     

De impact van het coronavirus

Momenteel is de wereld nog in de ban van het coronavirus, wat gevolgen heeft voor de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde een maand geleden in de World Economic Outlook dat de Nederlandse economie dit jaar met 7,5 % krimpt ten gevolge van de coronacrisis, wat neerkomt op een verlies van € 60 miljard aan economische waarde. De R&D Top 30 die TW volgend jaar publiceert zou er weleens heel anders uit kunnen zien. Zo zullen bedrijven in de medische technologiesector misschien meer gaan investeren, terwijl andere bedrijven mogelijk hun R&D op een laag pitje zetten om te kunnen overleven. Gezien de onzekerheid rondom de pandemie blijft het voorlopig bij het doen van onzekere voorspellingen. 

 

Bekijk hier de hele R&D Top:

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!