RemoveDEBRIS pakt ruimtepuin aan | Technisch Weekblad
Nieuws
RemoveDEBRIS

RemoveDEBRIS pakt ruimtepuin aan

Op 13 maart moet vanaf Kennedy Space Center de lancering plaatsvinden van satellietplatform RemoveDEBRIS.

Doel is om nieuwe technologieën te testen voor het opruimen van ruimtepuin. Een van de tien deelnemers is Innovative Solutions In Space (ISIS) in Delft. De lancering geschiedt met een Space X-raket.

RemoveDEBRIS is een demonstratieproject om ruimtepuin aan te pakken in de low earth orbit tot 2.000 km hoogte. Hier bevindt zich 70 à 75 % van alle 7.000 ton ruimtepuin. ‘Het belangrijkste doel is om vier nieuwe technologieën te testen,’ zegt ing. Gerard Willem Lebbink, mechanisch ingenieur bij ISIS. ‘Dit zijn onder andere een vangnet en een harpoen. Deze technieken worden nu getest op twee kleine nanosatellieten, zodat ze later ook op groter ruimtepuin kunnen worden toegepast.’

Over de rol van ISIS zegt Lebbink: ‘Onze expertise zit in het loskoppelen van twee kleine satellieten. Normaal gebeurt dit met een onderlinge snelheid van 1,5 m/s maar dan zouden de satellietjes te snel uit zicht verdwijnen, waardoor we de vier nieuwe technologieën niet zouden kunnen testen. Vandaar dat wij een CubeSat-dispenser hebben ontwikkeld. Hierdoor verwijderen de twee kleine satellieten zich met slechts 2 en 5 cm/s.’ Dit loskoppelingssysteem is van Delftse makelij.

Vangnet en harpoen

RemoveDEBRIS geldt als de eerste serieuze poging om ruimtepuin aan te pakken. Naast ISIS zijn ook Airbus, ASF en Inia (Frankrijk), CSEM (Zwitserland), de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika), Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL) en Surrey Space Centre (GB) erbij betrokken. Verantwoordelijk voor de assemblage van het moederplatform van circa 1 m3 en bijna 100 kg is Surrey Satellite Technology. In dit platform bevinden zich onder andere een vangnet, een harpoen, een visueel navigatiesystem en een groot uitklapbaar zeil om de satelliet af te remmen. De coördinatie is in handen van Surrey Space Centre.

Na aankomst van de raket bij het International Space Station (ISS) zal de bemanning in de Japanse Experimentmodule (JEM) van het ISS RemoveDEBRIS uitpakken en gereed maken. De 10 m lange robotarm brengt vervolgens de nanosatellieten in de ruimte.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!