Robodock-festival is zinnenprikkelend | Technisch Weekblad
Nieuws

Robodock-festival is zinnenprikkelend

Thomas van de Sandt | woensdag 4 oktober 2006
Robotica & AI, Bouw & Civiele Techniek, Ontwerp & Kunst, Vervoer & Logistiek

Robotmuzikanten, een bewegend klimrek van haspels, een theatrale hindernisbaan en overal het licht, de warmte en de geur van vuur… Op het Robodock-festival is weinig high-tech te vinden, maar de techniek prikkelt wel alle zintuigen.

Als de verslaggever van dienst even zijn biertje op tafel zet, spurt de tafel er direct vandoor. Als de tafel ook nog hevig begint te draaien en te schokken, is er geen redden meer aan. Opkijkend van het lege glas op de grond, ziet de verslaggever het lachende gezicht van Frank Barnes, die met een afstandbediening de tafel bestuurt.

De Engelsman studeerde werktuigbouwkunde in Berlijn en richtte daar het bedrijf Robocross op. Hij en zijn collega’s maken simpele robots uit schroot. De robots zijn hydraulisch of pneumatisch aangedreven en handmatig te bedienen. ‘Ik vindt het vooral leuk om robots te maken die mensen op het verkeerde been zetten’, zegt Barnes.

Daarmee is de ontwerper een typische artiest voor het Robodock-festival op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Het festival is een samensmelting tussen techniek en kunst en toont vele disciplines, waaronder theater, beeldende kunst, muziek, film, industriële installaties en technische experimenten. Op het festival is weinig high-tech te vinden, de techniek is vooral bedoeld om de toeschouwer te prikkelen. En daarbij is meer plaats voor een stoommachine, van energie voorzien door een kampvuurtje, dan voor de nieuwste robotica.

Festivaldirecteur Maik ter Veer is het daar overigens niet helemaal mee eens. ‘Marcel.li Antunez gebruikt in zijn voorstelling bijvoorbeeld state of the art techniek.’ Toegegeven, de pakken met bewegings- en geluidssensoren waarmee twee acteurs vijf robots en een animatiefilm aansturen, zijn in ieder geval inventief. En ook een twee meter hoge tesla-spoel, die tijdens een voorstelling blauwe bliksem door de ruimte laat knallen, maakt indruk.

Maar het gaat op een avondje Robodock toch vooral om die enorme werf, waarin overal wel wat valt aan te raken, kijken, luisteren, ruiken, proeven en voelen. Bij de ingang van de werf klimmen kinderen en volwassenen in een groot klimrek, bestaande uit een draaiend en rollend radarwerk van gerecyclede houten kabelhaspels, aan elkaar gelast met metalen buizen. Verderop staat een koffiebakbrommer, waarbij de warmte en energie van de motor worden ingezet bij het maken van een kopje koffie. En boven de bar spuwen metalen draken vuur.

Met zo’n 12.000 bezoekers is Robodock ook dit jaar weer een succes. De editie van 2006 is net voorbij, maar Ter Veer is alweer met de volgende edities bezig. ‘Volgend jaar bestaan we tien jaar en nemen we waarschijnlijk ‘ritme’ als thema. Het jaar erop gaan we onze eigen Robodock-stad bouwen’, aldus de festivaldirecteur.