Nieuws

Robot geïnspireerd op vleermuis

Marit Smeets |
Ontwerp & Kunst, Robotica & AI

Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv hebben een robot ontwikkeld die zich volledig autonoom door een nieuwe omgeving kan verplaatsen door net als een vleermuis gebruik te maken van echolocatie.

De ‘Robat’ heeft een ultrasone luidspreker als mond en twee microfoons als oren. Door terugkerende geluidsgolven te analyseren kan de robot obstakels omzeilen, doodlopende straten vermijden en planten herkennen. Elke halve meter stopt de robot om geluidsgolven uit te zenden. Door de tijd tussen het verzenden en terugkeren van het geluid en het verschil tussen de twee oren te analyseren kan de robot zijn omgeving in kaart brengen. De robot gebruikt een kunstmatig neuraal netwerk om objecten te classificeren. De onderzoekers schrijven: “dit is naar ons weten de eerste robot die zich zelfstandig door een nieuwe omgeving kan bewegen en deze tegelijkertijd in kaart kan brengen door alleen gebruik te maken van echolocatie”.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven