Nieuws

Robot kan elk object oppakken na inspectie

Ab Muilwijk |
Onderzoek & R&D, Robotica & AI

Mensen zijn al lange tijd meesters in behendigheid, een vaardigheid die grotendeels kan worden toegeschreven aan de hulp van onze ogen. Al decennialang kunnen robots in gecontroleerde omgevingen zoals assemblagelijnen hetzelfde object steeds opnieuw oppakken, maar de menselijke finesse blijft ongeëvenaard, al zijn robots langzaam bezig met een inhaalslag.

Recent hebben doorbraken in de computer vision robots in staat gesteld om basisverschillen tussen objecten te onderscheiden, maar zelfs dan begrijpen ze de vormen van objecten niet echt, dus er is weinig dat ze kunnen doen na het snel oppakken van het object.

In een nieuwe publicatie zeggen onderzoekers van MIT‘s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) dat ze een belangrijke doorbraak hebben bereikt in dit werkgebied: een systeem dat robots willekeurige objecten laat inspecteren en visueel genoeg van deze objecten begrijpt om specifieke taken uit te voeren zonder ze ooit eerder gezien te hebben.

Het systeem, genaamd ‘Dense Object Nets’ (DON), kijkt naar objecten als een verzameling punten die dienen als ‘visuele routekaarten’ van soorten objecten. Met deze aanpak kunnen robots objecten beter begrijpen en manipuleren, en, nog belangrijker, kunnen ze zelfs een specifiek object oppakken uit een groep gelijksoortige objecten – een waardevolle vaardigheid voor het soort machines dat bijvoorbeeld bedrijven zoals Amazon en Walmart gebruiken in hun magazijnen.

Iemand zou bijvoorbeeld DON kunnen gebruiken om een ​​robot een specifieke plek op een voorwerp te laten grijpen, bijvoorbeeld de tong van een schoen. Het systeem kan naar een schoen kijken dat het nog nooit heeft gezien en vervolgens succesvol de tong grijpen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven