Nieuws

Robot parkeert auto’s in Lyon

Het vliegveld Saint-Exupéry in het Franse Lyon heeft de wereldwijde primeur: sinds vrijdag 14 maart worden auto’s voor Lang Parkeren weggebracht door rijdende robots. De autonome steekwagentjes van Stanley Robotics brengen de auto van een bezoeker weg en weer terug volgens het chique principe van ‘valet-parking’: de gebruiker boekt tijdwinst, terwijl de ruimte op de parkeerplaats doelmatiger ingezet wordt.

Voorlopig rijden vier volledig elektrische minirobots af en aan op parkeerplaats P5+ voor Lang Parkeren. In vakblad Airport Technology legt directeur Stéphane Evanno van Stanley Robotics uit: ‘Het is een machine die autonoom het voertuig detecteert, eronder glijdt, het zachtjes bij de wielen optilt en wegbrengt naar het opslaggebied.’ Volgens het bedrijf gebruikt het systeem de helft van de ruimte van een reguliere parkeerplaats.

Een gebruiker zet zijn auto in een van de 12 wegbrengcabines en meldt hem aan via een zijn smartphone, waarna de steekrobot hem wegtrekt. Bij terugkomst scan je je telefoon en levert de robot je voertuig voor je neus af. De maximumdraagkracht van de robots is 3 ton. Na Lyon, gaat ook het Londonse Gatwick de robots introduceren.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven