Robot scoort uit voorzet | Technisch Weekblad
Nieuws

Robot scoort uit voorzet

Voetballende robots zijn het niveau van de f-jes ontgroeid.

Eindhoven – Een voetbalrobot die een voorzet geeft, waarna een medespeler de bal in het doel schiet. Het team van de Tribots Osnabrück is het als eerste in de Robocupmid size league gelukt deze actie uit te voeren. Dat gebeurde afgelopen weekend tijdens wedstrijden aan de TU Eindhoven.

‘Robotvoetbal lijkt nog veel op het spel van de fjes: met zijn allen op een kluitje proberen de bal van de ene naar de ander kant te krijgen’, zegt organisator Bart Dirkx.

Een voorzet geven verg het maximum van de intelligentie van de huidige generatie voetbalrobots. Robots moeten hun eigen positie in het veld kennen en weten waar de andere spelers zich bevinden. Degene die de bal speelt moet deze de juiste richting en snelheid meegeven, naar de plek waar een medespeler naar toe loopt. De Tribots wonnen het toernooi in Eindhoven. Tweede was het team van Fraunhofer uit Bonn. Philips Robocup en CoPs Stuttgart werden ex aequo derde en vierde, na een gelijk spel na verlenging. Er is afgezien van een penaltyronde omdat deze voetbalrobots daar nog onvoldoende op zijn voorbereid. Dit toernooi was de eerste in een reeks wedstrijden in de regio Eindhoven-AkenLeuven. Doel van die competitie is uitwisselen van kennis op het gebied van mechanica, kunstmatige intelligentie en intelligente camera’s. Het ultieme doel van het Robot World Cup Initiative (Robocup) is in 2050 de menselijke wereldkampioen te verslaan.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW