Robot vervangt hoogspanningslijnen boven snelweg A6 | Technisch Weekblad
Nieuws

Robot vervangt hoogspanningslijnen boven snelweg A6

Mark van der Heijden | donderdag 2 september 2021
Energie

TenneT paste boven de A6 bij Lelystad een bijzondere techniek toe om de geleiders (de stroomdraden) in een hoogspanningsverbinding te vervangen. Via een zogenaamd rollengordijn trekt een robot samen met een grote lier de nieuwe geleiders tussen de masten over de bestaande geleiders heen. 

De 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad wordt vervangen om meer elektriciteit te kunnen transporteren. Over 52 kilometer worden masten versterkt en geleiders vervangen. Daarbij wordt de A6 bij Lelystad tweemaal gekruist.

Door gebruik te maken van het rollengordijn, bestaande uit katrollen en karretjes, hoeven er geen hinderende constructies langs de weg hoeven worden opgebouwd en kan het verkeer op de snelweg ongehinderd doorrijden.

De vervanging van de geleiders is begin augustus begonnen. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, wordt de stroom tijdelijk van één van de twee circuits op deze verbinding uitgeschakeld. De versterking van de masten gebeurt gelijktijdig met het vervangen van de geleiders. De versterking van de fundaties loopt langer door en is einde 2022 gereed. Het gehele project is begin 2023 afgerond.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!