Robotcamera op kever | Technisch Weekblad
Nieuws

Robotcamera op kever

Gerald Schut | maandag 20 juli 2020
Robotica & AI

In vakblad Science Robotics hebben onderzoekers van de University of Washington een minuscule camera onthuld, die op insecten bevestigd kan worden en uren beeld kan opnemen. Het slechts 250 mg wegende systeem verstuurt via Bluetooth 1 tot 5 beeldframes per seconde naar een smartphone over afstanden tot 120 m. De kevers kunnen ruim het dubbele dragen.

Om batterijgewicht te besparen is de kleine ultrazuinige zwart-wit camera geïnspireerd op het gezichtsvermogen van insecten. ‘Net als bij camera’s, vergt zicht in dieren veel energie. Bij grotere dieren als mensen valt het mee, maar een vlieg gebruikt in ruste 10 tot 20 % van zijn energie om zijn hersenen van energie te voorzien, waarvan het grootste deel naar visuele processen gaat,’ vertelt werktuigbouwkundige Sawyer Fuller in een persbericht. ‘Om energie te besparen hebben sommige vliegen een high res gebiedje in hun facetoog. Door hun hoofd te buigen sturen ze welk gebied ze met extra scherpte willen zien.’ Dit principe hebben de onderzoekers nagemaakt: een klein stroompje stuurt een mechanische arm in het camerasysteempje aan waarmee een bewegend object gevolgd kan worden.

Een kleine snelheidsmeter schakelt het systeem alleen in als de kever beweegt. Dat verlengt de duur van de batterij van 2 naar 6 uur. De onderzoekers hebben de cameraatjes ook uitgeprobeerd op kleine robotjes met de omvang van een insect.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!