Nieuws

Robotrollator wint LiveWIRE Award

De startup Robot Care Systems uit Den Haag is met zijn robotrollator de winnaar van de Shell LiveWIRE Award 2015.

De jonge startup wint hiermee de juryprijs van € 20.000. De drie andere finalisten waren Skytree, EXO-L en KonneKt. Laatstgenoemde won de publieksprijs van € 5.000 met een spel dat geïsoleerde jonge ziekenhuispatiënten via een raam met elkaar kunnen spelen.  

Het bedrijf Robot Care Systems, dat in 2014 is opgezet door dr.ir. Maja Rudinac, richt zich op de ontwikkeling van betaalbare zorgrobots die ouderen moeten helpen om langer zelfstandig te functioneren. Volgens deskundigen is dergelijke robotisering van geriatrische zorg noodzakelijk om de vergrijzing het hoofd te bieden.

Het eerste prototype dat momenteel getest wordt in verschillende verzorgingstehuizen is LEA (Lean Eldery Assistant). Deze zorgrobot in de vorm van een rollator is voorzien van een display, omgevingssensoren en wielmotoren. Hiermee kan de robot ouderen helpen opstaan, lopen en alle obstakels in huis vermijden. Daarnaast helpt LEA met dingen oppakken en geeft zij aan wanneer de cliënt medicijnen moet innemen.

Eerder werkte Rudinac als promovendus bij het TU Delft Robotics Institute. ‘In verzorgingshuizen zag ik hoe ouderen worstelen met alledaagse handelingen. Wat me het meest trof, was dat ze het leven op een gegeven moment gewoon opgeven. Dat was wat me inspireerde om mijn kennis te wijden aan het helpen van deze mensen’, aldus Rudinac op de website van LiveWIRE.

De LiveWIRE Award is dit jaar de tweede innovatieprijs die het bedrijf binnensleept. Eerder won de onderneming al de Herman Wijffels Innovatieprijs van € 30.000.

Deel deze pagina
Nozzman
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven