Nieuws

Robotstrijd tussen de maïsplanten

Van 17 tot en met 19 juni vond in het Duitse Bernburg-Strenzfeld voor de twaalfde keer het Field Robot Event plaats. Tijdens deze jaarlijkse internationale wedstrijd moeten veldrobots tussen de maïsplanten verschillende opdrachten uitvoeren.

Studenten van Wageningen UR hadden zich dit jaar verenigd in de Robatic Group, die was opgedeeld in twee teams met elk een eigen, elektrisch aangedreven robot: BullsEye en TrackKing. Beide robots beschikken over diverse optische sensoren, waaronder een laserscanner die de afstand tot gewassen en obstakels bepaalt.

BullsEye, een verbeterde versie van de robot van de voorgaande jaren, werd in het overall klassement zevende. TrackKing, een geheel nieuwe robot, werd tiende van de in totaal 23 deelnemers.

De wedstrijd bestond uit vijf verschillende taken: basisnavigatie, geavanceerde navigatie, het maken van een kaart met hierop de locatie van onkruid, een samenwerkingstaak met een andere robot en een freestyletaak, waarbij het team de robot zelf iets mag laten demonstreren.

De vierwielige BullsEye haalde bij de vierde en vijfde taak de tweede, respectievelijk derde plek. Als freestyle opdracht herkende de robot met speciaal geschreven software onkruid (gesimuleerd met gele golfballen) en bespoot deze vervolgens met een rode vloeistof (gesimuleerde onkruidverdelger).

Het onderliggende doel van het evenement is de inzet van autonome robots in de landbouw bevorderen. Een opkomende trend, vertelt Jan-Willem Kortlever, een van de woordvoerders van de Robatic Group: ‘In de toekomst zullen landbouwmachines steeds meer zelfstandig tussen de gewassen doorrijden om bijvoorbeeld gewassen te besproeien en onkruid te verwijderen.’

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven