Robotteam Technische Universiteit Eindhoven verzilvert medaille | Technisch Weekblad
Nieuws

Robotteam Technische Universiteit Eindhoven verzilvert medaille

Mischa Brendel | maandag 21 juli 2008
Robotica & AI

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft tijdens de WK RoboCup 2008 de tweede prijs gewonnen.

Het Eindhovense team, Tech United Eindhoven, kwam met hun robotteam in Suzhou China als het enige Nederlandse team in de Middle Size League. Hier stonden de zes autonome robots van de TU/e in een wedstrijd van twee keer 15 minuten tegenover de robots van Cambada, het team van de Aveiro Universiteit uit Portugal. Dit team bleek te sterk voor de Eindhovenaren: ze verloren de robotvoetbalwedstrijd met 7-1.

Eerder nog had de TU/e in de poulewedstrijd met 3-2 van de Portugezen gewonnen. Maar tijdens de finalewedstrijd leken de robots van Cambada in topconditie: met precisieschoten troffen de Portugese robots herhaaldelijk het doel en de ruststand was dan ook 4-0 voor Portugal. De robots van de TU/e hadden minder geluk: zij schoten vooral op de paal en naast het doel. Net zoals in het echte voetbal, bleken ook nu de Portugezen een tegenstander waar de Nederlanders niet langs konden komen.

Tot aan de finale was het 25-koppige team (19 menselijke en 6 kunstmatige koppen) ongeslagen: met negen gewonnen wedstrijden en vier keer gelijkspel, ging het team dan ook vol vertrouwen de finale in, waar zij hun enige nederlaag moesten incasseren wat het team ook de eerste plaats kostte. In de halve finale slaagde het team er eerder wel in om de Brainstormers Tribots uit Duitsland te verslaan met 2-1. Dit team was de voormalig wereldkampioen.

Hoewel het team van de TU/e genoegen moet nemen met de zilveren medaille op het WK RoboCup 2008, mogen zij zichzelf wel de Europees kampioen van dit jaar noemen. In april veroverden zij deze titel in Hannover in Duitsland. Het team van de Aveiro Universiteit uit Portugal won dus goud en de bronzen medaille ging naar de Brainstormers Tribots uit Osnabrück in Duitsland. De RoboCup 2009 zal gehouden worden in Graz, Oostenrijk.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!