Rotterdam krijgt net voor restwarmte | Technisch Weekblad
Nieuws

Rotterdam krijgt net voor restwarmte

Na 25 jaar voorbereiding krijgt Rotterdam zijn warmtenet. Restwarmte van Shell Pernis en AVR gaat in eerste instantie naar vijftigduizend woningen en kantoren.

Den Haag – Het heeft een kwart eeuw geduurd, maar het lijkt er nu toch te komen: een warmtenet in de regio Rotterdam, waarbij in eerste instantie vijftigduizend woningen en kantoren in de wijken Charlois, Hoogvliet en IJsselmonde profiteren van industriële restwarmte van AVR en Shell Pernis. Deze warmte verdwijnt momenteel via de lucht of het oppervlaktewater. Door nuttig gebruik van deze restwarmte hoeft er minder gas te worden verstookt. Gevolg: de uitstoot van vooral C0 en NO gaat flink omlaag. Bij vijftigduizend aansluitingen levert dat een C02 -reductie op van zeventigduizend ton per jaar. Initiatiefnemers van het warmtenet zijn het gemeentelijk havenbedrijf, de gemeente Rotterdam, Zuid-Holland en woningcorporatie Woonbron. Voorts zijn ook Eneco Energie, Nuon en E.on bij het project betrokken.

Ook Vrom en EZ steunen het project, hoewel minister Brinkhorst bij de presentatie weigerde concrete financiële steun te geven. De initiatiefnemers rekenen echter op een rijksbijdrage van twintig miljoen euro. Volgens de Rotterdamse wethouder W. van Sluis kost de eerste fase (2006-2012) 124 miljoen euro. ‘We willen uiteindelijk een netwerk dat lijkt op dat van Kopenhagen, waar inmiddels 425.000 woningen zijn aangesloten op industriële restwarmte.’

In november begint het leggen van de pijpleidingen en de bouw van de overdrachtstations met warmtewisselaars, zodat in 2006 de eerste woningen al beschikken over restwarmte. De twee hoofdbronnen zijn een kraker van Shell Pernis en de verbrandingsovens van AVR. Hier heeft de restwarmte een temperatuur van 100 tot 120 °C. Via overdrachtstations gaat de warmte naar een leidingennetwerk met een gesloten watercircuit, waarna Eneoco, Nuon en E.on de distributie naar de afnemers verzorgen. In de toekomst komt er via speciale overdrachtstations ook een aansluiting op het bestaande stadsverwarmingsnet in Rotterdam-Noord. Vanaf 2015 moeten ook de glastuinbouw in het Westland en op Voorne-Putten en omliggende gemeenten ervan profiteren. Van Sluis: ‘Daarvoor is voldoende restwarmte beschikbaar. Het Rotterdamse industriegebied produceert jaarlijks 15 tot 20 petajoule, voldoende voor 500.000 aansluitingen.’ Volgens Van Sluis zorgt de nieuwe Warmtewet ervoor dat bewoners in de toekomst niet duurder uit zijn, dan wanneer ze op gas zouden blijven stoken.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW