Nieuws
Haven Rotterdam

Rotterdamse havenwarmte voor Den Haag

Gasunie gaat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) leidingen aanleggen om warmte van het Rotterdamse havengebied naar de regio Den Haag en omstreken te transporteren. Het gaat om twee verbindingen: de Leiding door het Midden (LdM) en de leiding Vondelingenplaat (VP). De ontwikkeling van die eerste neemt Gasunie over van initiatiefnemer Eneco.

Doel van de warmtetransportleidingen is CO2-reductie: de aanleg van dit regionale warmtetransportnet levert in potentie een CO2-besparing van 3 Mton per jaar op. Met Gasunie als onafhankelijke, publieke warmtetransportbeheerder levert dit een robuust warmtesysteem op, zo stelt het ministerie.

LdM en VP zijn onderdeel van een groter regionaal warmtetransportnet, dat bestaat ui aan elkaar gekoppelde transportleidingen. Die leidingen kunnen onder meer de gemeentes Rotterdam, Den Haag, Delft en Leiden van warmte voorzien. Op deze manier wordt restwarmte van het Rotterdamse havengebied nuttig ingezet, voor de verwarming van bijvoorbeeld glastuinbouw, industrie en gebouwde omgeving.

De bedoeling is dat er op termijn meerdere duurzame warmtebronnen op dit net worden aangesloten. De exacte uitgangspunten hiervoor zullen in de Warmtewet 2.0 worden vastgelegd. Die wet treedt als onderdeel van het Klimaatakkoord in 2022 in werking. Naar verwachting levert de Rotterdamse haven, samen met een groeiend aantal lokale duurzame bronnen, op langere termijn voldoende warmte om te kunnen voldoen aan de vraag.

Voor de ontwikkeling van het transportnet reserveert de Rijksoverheid tot en met 2030 in totaal € 90 miljoen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven