Royal HaskoningDHV bindt met plasticvisser de strijd aan met plasticsoep in oceanen | Technisch Weekblad
Nieuws

Royal HaskoningDHV bindt met plasticvisser de strijd aan met plasticsoep in oceanen

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft in samenwerking met afvaltechnologiebedrijf SK International een drijvend platform ontwikkeld dat met twee vangarmen plastic troep uit rivieren kan vissen.

‘Plasticvisser’ is de bak gedoopt. Voor zover bekend is het demontabele platform het eerste robuuste apparaat ter wereld dat plastic afval uit water kan verwijderen.

De plasticvisser heeft twee uitklapbare drijf­armen die met geleideschermen tot een diepte van enkele meters rommel opvangen. ‘De plasticvisser is nog niet geschikt om plastic afval op hotspots in zee weg te vangen’, zegt adviseur Alex Hooijer van Royal HaskoningDHV in Nijmegen. Het apparaat moet dus een fase eerder werken, voordat het plastic in zee terechtkomt. Binnen twee jaar hoopt hij zover te zijn dat het schip in verschillende maten verkrijgbaar is, bijvoorbeeld een kolossaal geval dat in riviermondingen actief is, of een klein vissertje dat de grachten van Amsterdam, Leiden en Delft schoonvist.

Voorlopig is Hooijer blij met dit eerste prototype, dat tests in de Leidsche Rijn goed doorstond. ‘De plasticvisser zorgt niet voor een extra aanzuigende stroming, dus moedereend kan met haar jonkies rustig wegzwemmen’, zegt Hooijer.

Behalve in verschillende grootte kan de plasticvisser ook worden uitgerust met verschillende modules die naar believen van de soort en hoeveelheid afval en de verwerkingsmogelijkheden ervan kunnen worden aangeschakeld. ‘We hebben een thermische omzettingsinstallatie overwogen die het plastic afval ter plekke omzet in olie’, aldus Hooijer. De 1 miljoen euro die het Small Business Innovation Research Programme (SBIR) van het Ministerie van EZ ter beschikking stelde, was hiervoor niet toereikend.

Ook zou met een magneet en een nonferroscheider metaal, blik en aluminium kunnen worden afgescheiden. Infraroodscheiders zouden de diverse plasticsoorten van elkaar kunnen scheiden om hoogwaardiger verwerking mogelijk te maken.

Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de zogeheten plasticsoep in zee wordt veroorzaakt door afval dat via de rivieren van land komt. Mensen moeten vooral geen plastic in het water gooien, maar de plastic visser lijkt een aardige tweede verdedigingslinie.

Royal HaskoningDHV ziet vooral kansen voor de plasticvisser in het buitenland. ‘De Nederlandse rivieren zijn relatief schoon. In voormalig Oost-Europa kan de plasticvisser rekenen op een aanzienlijk grotere vangst.’ Daarvoor hoopt het ingenieursbureau op onderzoeksgeld van de EU.