Royal Navy bestelt grootste vliegdekschepen ooit | Technisch Weekblad
Nieuws

Royal Navy bestelt grootste vliegdekschepen ooit

Mischa Brendel | vrijdag 4 juli 2008
Vervoer & Logistiek

De Britse Royal Navy heeft onlangs twee nieuwe vliegdekschepen besteld. De HMS Queen Elizabeth zal in 2014 opgeleverd worden, de HMS Prince of Wales in 2016.

De HMS Queen Elizabeth en de HMS Prince of Wales worden de grootste vliegdekschepen ooit voor de Royal Navy. De schepen worden 280 meter lang en bieden ieder plaats aan bijna 1500 bemanningsleden en 40 vliegtuigen. Het gewicht van de schepen zal rond de 65.000 ton liggen, waarmee ze flinke jongens worden, maar nog altijd niet zo zwaar als de Amerikaanse Nimitz-klasse schepen, die een slordige 100.000 ton wegen. De maximale snelheid van de schepen zal rond de 25 knopen (46,3 km/h) liggen, maar de Royal Navy gaat uit van een gemiddelde snelheid van 15 knopen (27,78 km/h). Met deze snelheid hebben de schepen een bereik van 10.000 zeemijl (18.520 km).

In het ontwerp van de schepen zit ook een soort skischans. Deze is voor de zogenaamde STOVL: Short Take Off and Vertical Landing. De Joint Strike Fighter is een van de vliegtuigen die hiervan gebruik kan gaan maken. De bedoeling is dat er in 15 minuten 24 vliegtuigen kunnen opstijgen. Het landen duurt wat langer: om weer 24 vliegtuigen binnen te halen zijn er 24 minuten nodig.

Verder zijn ook de controletorens bijzonder. In plaats van één controletoren (ook wel eiland genoemd) op elk schip, komen er twee controletorens. De redenen hiervoor zijn dat dit een groter vliegdekoppervlak oplevert, dat er minder turbulentie op het vliegdek ontstaat en dat er meer flexibiliteit ontstaat voor de inrichting van de lager gelegen dekken.

De twee vliegdekschepen krijgen geen nucleaire reactors, maar zullen het moeten doen met gasturbines en dieselmotoren. Hiervoor is gekozen om de kosten te drukken die met hun huidige 4 miljard euro toch al niet gering zijn.

Bronnen: BBC, Naval Technology

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!