RUG ontwikkelt ultragoedkoop plastic geheugen | Technisch Weekblad
Nieuws

RUG ontwikkelt ultragoedkoop plastic geheugen

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn erin geslaagd een supergeleidend plastic geheugen te ontwikkelen. Het geheugen houdt ook gegevens vast als er geen elektrische spanning op staat.

Het plastic geheugen is qua toepassing vergelijkbaar met het huidige flashgeheugen, dat wordt gebruikt in digitale camera’s, mp3-spelers, memory sticks en mobiele telefoons. De Groningse onderzoekers verwachten dat hun nieuw ontdekte technologie minstens even belangrijke producten op gaat leveren. Ze denken aan elektronische prijskaartjes die radiografisch bij de kassa worden uitgelezen en zo de huidige streepjescodes kunnen vervangen, en aan een voedselverpakking die de consument waarschuwt wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum nadert.
In 2005 slaagde een gezamenlijke onderzoeksgroep van de RUG en Philips erin om een ferro-elektrische kunststof te integreren in een plastic transistor. Omdat het ferro-elektrische materiaal door middel van een spanningspuls in twee verschillende stabiele toestanden is te zetten, werkt het als een ‘niet-vluchtig geheugen’. Dat wil zeggen dat het materiaal gegevens vasthoudt zonder dat er spanning op staat. Deze transistor heeft echter een nadeel: voor het programmeren en uitlezen zijn drie aansluitingen nodig. Dit bemoeilijkt het fabricageproces. De uitdaging was dan ook om een geheugenelement te fabriceren met dezelfde functionaliteit, maar met slechts twee aansluitingen: een diode.
De doorbraak in het door de RUG gefinancierde project met promovendus Kamal Asadi is gebaseerd op een volledig nieuw concept: in plaats van een halfgeleidende en ferro-elektrische laag te stapelen, wordt een mengsel van deze materialen gebruikt. De technologie is plastic ferroelectric diode gedoopt.
De ferro-elektrische eigenschappen van dit mengsel worden vervolgens gebruikt om de stroom door het halfgeleidende deel te controleren. De voordelen van deze ferro-elektrische diode zijn talrijk: de diode is snel programmeerbaar, houdt de informatie lang vast en werkt bij kamertemperatuur. De voltages die nodig zijn voor het programmeren zijn laag genoeg voor toepassingen. Bovendien is de verwachting dat de industrie het plastic geheugen met grootschalige productietechnieken tegen zeer lage kosten kan fabriceren. De RUG heeft dit nieuwe geheugenelement dan ook gepatenteerd.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!