Nieuws

Ruimteharpoen als wapen tegen buitenaards puin

De ruimtesonde RemoveDEBRIS heeft een nieuw wapen getest in de strijd tegen ruimtepuin. Vanaf het ISS heeft met succes een object binnen gehengeld door het met een harpoen te beschieten.

Het door de Britse universiteit van Surrey ontworpen instrument boorde zich met een snelheid van 20 m/s in een satellietpaneel. Chris Burgess van Airbus Defence and Space, dat de harpoen heeft gemaakt, noemt de harpoentechnologie ‘een belangrijke stap in de richting van het oplossen van het groeiende probleem van ruimtepuin’. Volgens het US Space Surveillance Network zweeft er 7.600 ton ruimtepuin in en rond de baan van de aarde, waarvan sommige objecten een snelheden van 50.000 km/h benaderen: meer dan tien keer zo snel als een kogel. Deze tienduizenden objecten kunnen erg gevaarlijk zijn voor ruimtevaartuigen en satellieten.

Komende maand gaat RemoveDEBRIS zijn laatste experiment uitvoeren: het gaat een zeil opblazen waarmee het satelliet naar de atmosfeer van de aarde sleept om die daar te vernietigen. Vorig jaar is het project van start gegaan. Eerder ving het al met een net een stuk ruimtepuin en testte het LIDAR en camera’s voor het in kaart brengen van ruimteafval.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven