Nieuws

Ruimtelift blijkt onmogelijk

Helaas, de ruimtelift op basis van koolstof nanobuisjes is onmogelijk te bouwen. Dat concludeerden materiaalkundigen van de Hong Kong Polytechnic University afgelopen week.

Volgens eerdere ideeën zou een soort liftkabel van koolstof nanobuisjes vracht en personen buiten de dampkring kunnen brengen. Berekeningen lieten namelijk zien dat koolstof nanobuisjes in theorie de vereiste flexibiliteit en sterkte hebben voor zo'n reusachtige constructie.

In laboratoria echter blijken constructies op basis van nanobuisjes veelal minder sterk dan voorspeld. De onderzoekers uit Hong Kong hebben nu berekend dat een enkel verkeerd geplaatst koolstofatoom de constructie al 60 % minder sterk maakt. Met de huidige kennis van fabricage van koolstof nanobuisjes is het onmogelijk dergelijke fouten uit te sluiten, stellen zij, zeker niet met een kabel die honderden kilometers lang moet worden. 

We blijven dus nog even afhankelijk van raketten om onze satellieten en astronauten buiten de dampkring te brengen.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

Naar boven