Nieuws
OCEARCH

Ruimtevaarttechnologie voor haaien

Nederlandse onderzoekers van ESA testen ruimtevaarttechnologie op witte haaien aan de zuidoostkust van de Verenigde Staten.

Samen met het Amerikaanse marine onderzoeksinstituut OCEARCH en twee marinebiologen van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging, markeren ze de haaien met een kleinere, langer meegaande zender die data uitzendt naar het Argos-satellietsysteem.

Argos is een initiatief van CLS uit Frankrijk zonder winstoogmerk en staat ter beschikking aan wetenschappers om het milieu beter te begrijpen. De satelliet ontvangt korte berichten van de zender zodra de rugvin van de gemarkeerde haai boven water komt. Hierdoor zijn de data sneller beschikbaar.

Naast een batterij bevat de zender een nieuwe microchip, ARTIC, ontwikkeld door het Belgische Halfgeleiderbedrijf AnSem en geïntegreerd door het IJslandse bedrijf Star Oddi.

Onderzoekers van meer dan twintig instituten werken samen om de biologie van witte haaien te onderzoeken. Het team start hun onderzoek aan de kust van Jacksonville, Florida en vaart daarna door naar Hilton Head, South Carolina. 

De verkregen informatie zal de bewegingspatronen, migratie en het gedrag van de witte haaien verduidelijken. De gemerkte haaien zijn real-time te volgen via de app Global Shark Tracker of op ocearch.org.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Nozzman Nozzman
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven