Rusland zet drijvend nucleair platform commercieel in | Technisch Weekblad
Nieuws
Akademik Lomonosov

Rusland zet drijvend nucleair platform commercieel in

Akademik Lomonosov, het enige drijvende nucleaire platform ter wereld, is klaar om commercieel te worden ingezet, zo maakte Rosatom, het nucleaire staatsbedrijf van Rusland, op 24 april bekend.

Het drijvende platform (floating nuclear power unit; FPU) is uniek in de wereld. Akademik Lomonosov bevat twee reactoren, die eind maart succesvol zijn getest door ze op volle sterkte te brengen. Daarbij bleken de overige systemen ook goed te functioneren, zo stelt Rosatom. Tien maanden lang testte Rosatom de FPU. Dat gebeurde bij Atomflot in Moermansk, wat tevens het hoofdkwartier is van de vloot nucleaire ijsbrekers die Rusland rijk is.

De kiellegging van het platform vond plaats op 15 april 2007; de reactoren werden in 2009 en 2010 geleverd. De FPU is 144 m lang, 30 m breed en heeft een massa van 21.500 ton. De twee KLT-40-reactoren zijn drukwaterreactoren, die onder meer worden ingezet op eerdergenoemde Russische ijsbrekers. Gezamenlijk leveren de reactoren een vermogen van maximaal 70 MW aan elektriciteit, of 300 MW aan warmte.

Lees verder onder de foto

Akademik Lomonosov wordt geladen met brandstof (Copyright: Rosenergoatom)

Het ruim € 200 miljoen kostende platform wordt ingezet nabij Pevek, in het oosten van Rusland. Daar moet het de omgeving van energie voorzien wanneer de kernreactor Bilibino wordt uitgeschakeld.

De ontwikkeling van Akademik Lomonosov is niet zonder controverse. Zo noemt Greenpeace de FPU een ‘nucleaire Titanic’ en ‘Tsjernobyl op ijs’. Rosatom verzekert de buitenwereld echter dat het platform voldoet aan alle veiligheidseisen van het Internationaal Atoomenergieagentschap.

Andrei Petrov, directeur-generaal van Rosenergoatom, de energiedivisie van Rosatom, liet weten dat de FPU in juli officieel in werking mag treden.


(Copyright: Rosenergoatom)