Nieuws
Akademik Lomonosov

Rusland zet drijvend nucleair platform commercieel in

Akademik Lomonosov, het enige drijvende nucleaire platform ter wereld, is klaar om commercieel te worden ingezet, zo maakte Rosatom, het nucleaire staatsbedrijf van Rusland, op 24 april bekend.

Het drijvende platform (floating nuclear power unit; FPU) is uniek in de wereld. Akademik Lomonosov bevat twee reactoren, die eind maart succesvol zijn getest door ze op volle sterkte te brengen. Daarbij bleken de overige systemen ook goed te functioneren, zo stelt Rosatom. Tien maanden lang testte Rosatom de FPU. Dat gebeurde bij Atomflot in Moermansk, wat tevens het hoofdkwartier is van de vloot nucleaire ijsbrekers die Rusland rijk is.

De kiellegging van het platform vond plaats op 15 april 2007; de reactoren werden in 2009 en 2010 geleverd. De FPU is 144 m lang, 30 m breed en heeft een massa van 21.500 ton. De twee KLT-40-reactoren zijn drukwaterreactoren, die onder meer worden ingezet op eerdergenoemde Russische ijsbrekers. Gezamenlijk leveren de reactoren een vermogen van maximaal 70 MW aan elektriciteit, of 300 MW aan warmte.

Lees verder onder de foto

Akademik Lomonosov wordt geladen met brandstof (Copyright: Rosenergoatom)

Het ruim € 200 miljoen kostende platform wordt ingezet nabij Pevek, in het oosten van Rusland. Daar moet het de omgeving van energie voorzien wanneer de kernreactor Bilibino wordt uitgeschakeld.

De ontwikkeling van Akademik Lomonosov is niet zonder controverse. Zo noemt Greenpeace de FPU een ‘nucleaire Titanic’ en ‘Tsjernobyl op ijs’. Rosatom verzekert de buitenwereld echter dat het platform voldoet aan alle veiligheidseisen van het Internationaal Atoomenergieagentschap.

Andrei Petrov, directeur-generaal van Rosenergoatom, de energiedivisie van Rosatom, liet weten dat de FPU in juli officieel in werking mag treden.


(Copyright: Rosenergoatom)

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Nozzman
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven