Nieuws

Russische kerncentrales opgelapt

Gerald Schut |

Door het drukvat in Russische drukwaterreactoren van het type VVER 100 uur te laten gloeien kunnen sommige kerncentrales 15 tot 30 jaar langer mee. Dat claimt het Russische kernagentschap Rosatom op basis van onderzoek door het Koertsjatov-instituut.

Door verwarming tot 565 °C zou het metaal in het drukvat, dat zwaar te lijden heeft onder een vuurwerk van neutronen, zijn oorspronkelijke structuur en mechanische eigenschappen terugkrijgen. De techniek is half november getest in reactor 1 van de Balakova-centrale (1986) en bedoeld voor VVER-1000-centrales, waarvan er sinds 1975 wereldwijd 37 gebouwd zijn, onder meer in Tsjechië en Bulgarije. wereldwijd in aanmerking voor de techniek. VVR-1000 centrales hebben een vermogen 1GW en zijn vergelijkbaar met westerse derde generatie reactoren. In China en India zijn reactoren van dit type in aanbouw.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven