Nieuws

’s Werelds eerste trein op zonne-energie

Sinds deze maand rijdt in Australië ’s werelds eerste trein die volledig gebruik maakt van zonne-energie.

Het gaat hierbij om een opgelapte dieseltrein uit 1949. De Byron Bay Railroad Company verving één van de twee dieselmotoren voor een accu van 77 kWh en een 220 kW elektromotor. De andere dieselmotor blijft in de trein voor balans en gewicht. In noodgevallen, bijvoorbeeld bij een elektrische storing, is deze dieselmotor wel te gebruiken.

Het dak van de trein is uitgerust met op maat gemaakte gebogen zonnepanelen, die de trein voorzien van energie. Daarnaast maakt de trein ook gebruik van een regeneratief remsysteem, dat ongeveer 25 % van de benodigde energie om te remmen kan opvangen en hergebruiken. Verder kan de trein zijn accu opladen op het station, waar een zonnepaneel van 30 kW is geplaatst.

Lichtgewicht

De trein is oorspronkelijk ontwikkeld voor het vervoeren van Europese immigranten, die na de tweede wereldoorlog massaal naar Australië kwamen. De twee treinstellen zijn dan ook gemaakt met dezelfde aluminium rompconstructie als die in vliegtuigbommenwerpers. Hierdoor zijn de treinstellen lichter dan de zogenaamde ‘light rail’.

De route die de trein aflegt is zo’n 3 km lang en loopt tussen het centrum van Byron Bay en een luxueus resort. Met een volledig opgeladen accu kan deze route twaalf tot vijftien keer worden afgelegd. De trein biedt plaats aan honderd passagiers en rijdt nu al ieder uur. In januari zal deze dienst verder worden uitgebreid. Aangezien de trein vrij langzaam rijdt zal deze ‘zonnetrein’ niet massaal worden ingezet om reguliere treinen te vervangen, maar vormt wel een eerste stap in de richting van energieneutraal vervoer.

Deel deze pagina
Nozzman Nozzman
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven